Quantcast

Медия без
политическа реклама

Италия внася в ООН план за мир в Украйна

19 Май 2022Обновена
Луиджи Ди Майо

Италия предложи план за мирно уреждане на кризата в Украйна, съобщи "Repubblica". Планът предвижда 4 етапа, разработен е от италианското външно министерство и ще бъде представен на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш от външния министър на страната Луиджи Ди Майо.

В първия етап се предлага постигане на прекратяване на огъня, което ще отвори възможности за по-нататъшни мирни преговори. Държави като Франция, Германия, Италия, Турция, САЩ, Китай, Канада, Великобритания, Полша и Израел ще наблюдават изпълнението на етапа.

Вторият етап включва демилитаризация на фронта и преговори за международния неутрален статут на Украйна. На този етап се предлага и включването на Украйна в ЕС. Платформата за дискусии на втория етап според идеята трябва да бъде мирна конференция.

В третия етап се предвижда обсъждане на „териториалните въпроси“ на конфликта между Русия и Украйна. Предлага се, Крим и републиките в Донбас да бъдат върнати на Украйна при условията на пълна автономия. Ще им бъдат дадени гаранции за езикова и културна принадлежност, установяване на пълно самоуправление и дори независима сигурност.

Четвъртият етап включва сключването на споразумение за мир и сигурност в Европа, което ще регулира отношенията между Русия и ЕС.„Русия е поканена да изтегли войските си от окупираните територии, което ще бъде свързано с постепенното премахване на санкциите“, се казва в плана на италианското външно министерство.

Основните условия ще бъдат насочени освен в разоръжаване и контрол на въоръженията в района и в мерки за укрепване на взаимното доверие между Руската федерация и ЕС.

Русия заяви официално, че още не се е запознала с италианския план.

Ключови думи:

Италия, план, Украйна

Още по темата