Медия без
политическа реклама

Групировката "Вагнер" събира наемници за Украйна от ЦАР

30 Ноем. 2022Обновена
61-годишният Евгений Пригожин според руската Википедия е бил осъждан преди 40 г. за кражба и грабеж. Сега е един от най-приближените на Путин.
61-годишният Евгений Пригожин според руската Википедия е бил осъждан преди 40 г. за кражба и грабеж. Сега е един от най-приближените на Путин.

Частната военна компания "Вагнер" е започнала да набира затворници от Централната африканска република, за да ги прати в Украйна, съобщи Daily Beast, позовавайки се на двама офицери от ЦАР и на бивши наемници. Става дума за бунтовници, които са извършвали терористични актове и са се отличили с особена жестокост по време на гражданската война. В местния клон на "Вагнер" се наемат и осъдени за тежки престъпления: убийства, изнасилване и въоръжени грабежи. 

"Вагнеровците казаха, че спешно се нуждаят от хора в Мали и Украйна. Мисля, че вече 20 души, осъдени за много тежки престъпления, са освободени", разказва офицерът от армията на ЦАР. 

Друг източник съобщава, че веробвката на затворници през октомври : "Вагнеровци освобождават бунтовници и никой не може да ги спре". Двама бивши наемници в частната военна компания твърдят, че през последните месеци от затворите са изчезнали над 50 затворници. 

"Вагнер" стана известен преди години с мисиите си в ЦАР и в Сирия. Частната армия е свързвана с т.нар. готвач на Путин Евгений Пригожин, който отговаря за кетъринга на приемите в резиденциите на руския президент. Няколко месеца след началото на войната в Украйна и след пораженията на руската войска Пригожин започна да обикаля руските затвори и да вербува за фронта затворници с тежки присъди. 

Американската администрация разглежда възможността да обяви "Вагнер" за международна терористична организация, съобщи Bloomberg. Няма все още окончателно решение, но ако бъде потвърдено, това ще даде право на Вашингтон да започне криминално преследване на компанията и на членовете й, това включва и блокиране на активите й в чужбина. Според радио "Свобода" ЧВК "Вагнер" и политтехнолозите на Пригожин работят минимум в 25 африкански страни - Мали, Либия, Северен и Южен Судан, Ангола, Гвинея, Мозамбик, Зимбабве и Република Конго. 

 

В началото на юли в руските колонии започват да пристигат вербовчици. Те избират затворници с боен опит и им обещават високи заплати, възможност да служат на родината и най-важното - пълна амнистия. Ако оцелеят на фронта. Ако не - близките им ще получат щедро обезщетение.
Главатарят на организирана престъпна група Иван Непаратов е загинал във войната в Украйна и с указ на Путин е награден с медал "За храброст", както и с ордени "За кръв и храброст" на т. нар. ЛНР и ДНР. Това съобщи изданието The Insider.

 

Още по темата