Quantcast

Медия без
политическа реклама

Германският канцлер призова Путин да изтегли войските от Украйна

Руският президент заплаши отново със Запорожката АЕЦ

13 Септ. 2022Обновена
Aрхив EPA/БГНЕС
Последната среща наживо на Путин и Шолц беше седмица преди началото на войната - 15 февруари

Германският канцлер Олаф Шолц призова днес в телефонен разговор руския президент Владимир Путин да разпореди пълно изтегляне от Украйна на руските войски, които са в затруднено положение на фона на украинската контраофанзива, предаде Франс прес. В продължилия 90 минути телефонен разговор германският лидер "призова руския президент възможно най-скоро да бъде намерено дипломатическо решение, основано на прекратяване на огъня, пълно изтегляне на руските войски и зачитане на териториалната цялост и суверенитета на Украйна", се казва в изявление на канцлерството.

На фона на трудностите, срещани на терен от руската армия, германският канцлер "подчерта, че евентуални нови руски стъпки за анексиране няма да останат без отговор и в никакъв случай няма да бъдат признати".

Канцлерът поиска също от Путин "да се отнася към пленените бойци в съответствие с международното хуманитарно право, по-специално с Женевските конвенции, и да гарантира безпрепятствен достъп на Международния комитет на Червения кръст", се уточнява в прессъобщението на канцлерството.

Ситуацията около Запорожката АЕЦ също е била обсъдена от двамата лидери, които са се договорили да поддържат контакт.

Канцлерът е изтъкнал "необходимостта да се гарантира безопасността на атомната електроцентрала". В този контекст той е поискал "да се избягва всякаква ескалация и незабавно да се приложат мерките, препоръчани в доклада на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)".

Накрая Шолц е поискал от руския президент изцяло да изпълнява споразумението за износ на украинско зърно и да не го "дискредитира".

Както съобщи Кремъл, Путин заявил, че Западът не изпълнява условията по зърнената сделка и липсва напредък по снемането на санкциите за руските достави на храни. Също така той заплашил с "мащабна катастрофа" на Запорожката АЕЦ, която според Путин е обстрелвана от украинската армия. Както е известно, този АЕЦ е завзет от руската армия и там се намира руска бойна техника. МААЕ призова да се създаде защитна демилитаризирана зона край централата, срещу което Кремъл е против. Това означава руските окупатори да се изтеглят оттам. 

 

Още по темата