Quantcast

Медия без
политическа реклама

Франция готви за Украйна изтребители "Мираж 2000"

Париж и Киев са близо до споразумение, твърдят разузнавателни източници

20 Септ. 2023
Уикипедия
Изтребител Mirage 2000D

Киев и Париж са близо до споразумение за прехвърляне на изтребители "Мираж 2000" от френските военновъздушни сили към Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), съобщава порталът Intelligence Online.

Представители на щаба на ВВС на ВСУ неотдавна са били във Франция, за да съгласуват подробностите по споразумението. По-специално то се отнася до придобиването на все още неопределен брой използвани изтребители, предназначени за нанасяне на въздушни удари по наземни цели.

Както посочва порталът, тази работа се извършва в съответствие с предварителните споразумения, които президентите на Украйна и Франция Володимир Зеленски и Еманюел Макрон постигнаха още през 2022 г. Според уебсайта преди няколко месеца френската страна неофициално е започнала да обучава украински пилоти да управляват самолети Mirage 2000D и техните оръжия. Обучението се провежда в четири военновъздушни бази: Нанси-Оше, Мон дьо Марсан, Велизи и Роморантен-Лантене.

Самолетите Mirage 2000D могат да летят на изключително малки височини и действат основно като щурмови самолети за огнева поддръжка на наземните части. Те могат да носят системи за електронно разузнаване ASTAC и  за лазерно насочване и управление IR/CCTV. Самолетите могат да използват и крилати ракети SCALP-EG / Storm Shadow и бомби с лазерно насочване.

Според сайта Aviacionline френските ВВС имат на въоръжение повече от 50 Mirage 2000D, които в момента преминават междинен ремонт с модернизация в средата на жизнения цикъл. В този процес самолетите се оборудват с нови бордови компютри и допълнителни комплекти навигационно оборудване. Подобряват се възможностите на тези изтребители за нанасяне на въздушни удари и водене на въздушен бой.

С тях Украйна би могла не само да увеличи броя на носителите на крилати ракети SCALP и Storm Shadow (в момента те могат да се използват само от украинските бомбардировачи Су-24), но и значително да повиши ситуационната осведоменост на бойната си авиация.

Освен това тези самолети ще бъдат съвместими с изтребителите F-16, които страни като Дания и Нидерландия възнамеряват да прехвърлят на Киев.

Ключови думи:

Франция, Украйна, Мираж

Още по темата