Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ердоган смята, че Путин трябва да понесе отговорност

Турският президент казва, че Русия трябва да върне на Украйна всички заграбени земи

20 Септ. 2022
Стопкадър от PBS
Ердоган по време на интервюто за PBS

Турският президент Реджеп Ердоган заяви пред американската телевизия PBS, че Путин иска да сложи край на войната възможно най-скоро, но добави, че мирът между двете страни е невъзможен без връщането на всички украински територии, завзети по време на инвазията. Той също така изрази мнение, че руският президент може да бъде държан отговорен за войната. 

След срещата си в Узбекистан с Владимир Путин, когото Ердоган нарича "скъп приятел", турският президент смята, че руският лидер иска да сложи край на войната възможно най-бързо. "Всъщност той показва, че е готов да сложи край възможно най-скоро. Такова беше впечатлението ми, тъй като в момента нещата са доста проблематични", каза Ердоган. Той добави, че скоро страните ще разменят 200 затворници и "ще бъде направена значителна крачка напред".

Запитан дали на Русия може да бъде позволено да задържи някоя от териториите, завзети след 24 февруари, Ердоган отговори "определено не". "Когато говорим за двустранно споразумение, имаме предвид именно това. Връщането на заграбените земи ще бъде много важно за установяването на мир в Украйна. Това е необходимо. Путин е предприел определени стъпки. Предприехме определени стъпки. Завзетите земи ще бъдат върнати на Украйна", казва турският президент. Той добави, че Русия трябва да върне Крим на Украйна

Ердоган допусна, че Путин може да бъде държан отговорен за действията на руската армия в Украйна, включително за убийствата на цивилни граждани и нападенията срещу гражданска инфраструктура. Турският лидер заяви, че разследването на предполагаемите военни престъпления се води от ООН, и Анкара няма да вземе страна до приключването му. "Няма да защитаваме конкретен лидер", каза той. В допълнение турският президент отбеляза, че никой лидер никога не би признал, че е допуснал грешка, и заяви, че "инвазията не може да бъде оправдана". 

Срещата на върха на ШОС в Узбекистан показа, че източните страни, на които Москва щеше да заложи след скъсването на отношенията със Запада, имат въпроси относно войната в Украйна. След среща с китайския лидер Си Цзинпин Путин за първи път публично призна, че Пекин има "опасения" относно войната, а индийският министър-председател Нарендра Моди заяви по време на руския президент, че това "не е ерата на войните".

Ключови думи:

Ердоган, Русия, интервю

Още по темата