Quantcast

Медия без
политическа реклама

България участва дискретно в среща на НАТО за въоръжаване на Украйна

Въпреки призива на президента Радев за "здрав разум" служебното правителство праща военния министър Стоянов

14 Февр. 2023Обновена
Илияна Кирилова
Димитър Стоянов ще бъде незабележим на срещата на НАТО

Справедливото споделяне на отговорностите и бъдещия ангажимент за инвестиции в отбраната (DIP) след 2024 г. ще обсъди военният министър Димитър Стоянов на среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, съобщи министерството. То пропуска да отбележи, че главна тема ще бъде необходимата военна помощ за Украйна и попълването на резервите на пакта с оръжие. На заседанието ще присъства и украинският военен министър Олексий Резников.

В съобщението на българското военно министерство Украйна е поставена на заден план. Акцентира се, че ще бъдат обсъдени мерки за засилване на подкрепата на уязвимите от руско влияние страни-партньори - Босна и Херцеговина, Молдова и Грузия. Миналия четвъртък на срещата на Европейския съвет президентът Румен Радев прикани назначеното от него служебно правителство "да прояви разум" и да спре да изпраща оръжия въпреки решението на 48-то Народно събрание.

Пуснатата от военното министерство информационна мъгла съобщава, че срещата на 14-15 февруари 2023 г. в Брюксел ще определи приоритети и конкретни дейности, свързани основно с усилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса в контекста на подготовката на предстоящата среща на върха във Вилнюс през юли т.г. Министрите ще разгледат ключови въпроси от дневния ред на НАТО като дългосрочната адаптация на Алианса, справедливото споделяне на тежестите и отговорностите и бъдещия ангажимент за инвестиции в отбраната (DIP) след 2024 г. На форума ще бъдат одобрени „Политически указания - 2023“ за новия цикъл на отбранително планиране в Алианса.

В края на съобщението се казва, че ще се проведе неформална работна сесия с участието на министрите на отбраната на Финландия, Швеция и Украйна и върховния представител на ЕС по външните работи и политика за сигурност Жозеп Борел, фокусирана върху войната в Украйна и подкрепата за страната. Непосредствено преди срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО министър Стоянов ще участва в среща на Контактната група за Украйна. На нея ще присъства и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

ПОГЛЕД ОТКЪМ НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта вчера, че Украйна трябва да получи всичкото необходимо оръжие, преди Русия да поеме инициативата на бойното поле.

"Една година след началото на войната в Украйна президентът Путин показва, че няма намерение да спира. Те понасят големи загуби, но осъществяват натиск върху украинците. Затова колкото по-бързо осигурим оръжия, муниции, резервни части, гориво за украинския фронт, толкова повече животи ще бъдат спасени и ще подпомогнем по-добре усилията за мирно решаване на конфликта", каза генералният секретар.

Той допълни, че войната консумира огромни количества муниции и изпразва запасите на Алианса, затова трябва да се инвестира допълнително в производствения капацитет на съюзниците.

КОНТРАНАСТЪПЛЕНИЕ

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че САЩ и съюзниците им обещават да помогнат на Украйна да премине в контранастъпление през пролетта. От думите му се разбра също така, че:

- Осем държави ще доставят танкове "Леопард" на Украйна - Германия, Полша, Канада, Португалия, Испания, Норвегия, Дания, Нидерландия;
- САЩ, Полша и Чехия също ще доставят танкове в допълнение към вече доставените;
- САЩ, Германия и Нидерландия ще доставят на Украйна системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", а Франция и Италия - зенитни ракети "Мамба";
- Други държави работят по доставките на боеприпаси.

 

Още по темата