Медия без
политическа реклама

Bloomberg: Времето на Путин за пробив на фронта изтича

08 Юни 2024Обновена
Деца в Харков се подготвят за тържеството по повод приключването на учебната година в училище под земята. Училището тип бомбоубежище за 900 деца бе отворено в средата на май.
EPA/BGNES
Деца в Харков се подготвят за тържеството по повод приключването на учебната година в училище под земята. Училището тип бомбоубежище за 900 деца бе отворено в средата на май.

В анализ на агенция Bloomberg се казва, че времето на руския президент Владимир Путин за пробив на украинския фронт изтича. В течение на няколко месеца руската армия постигна ограничени успехи на бойното поле, докато украинската армия страдаше от недостиг на оръжие и боеприпаси. Това се превръща във все по-сериозен проблем за Путин, доколкото военното му преимущество изчезва, се казва в статията. 

Сега, когато Киев получава доставки от оръжие за милиарди долари от американските и европейските си съюзници, прозорецът за руски пробив се затваря, въпреки че руската армия продължава да обстрелва с ракети и дронове украинските градове, включително енергийна инфраструктура, пише Bloomberg.

Опитът на Русия да открие нов фронт в североизточна Украйна - Харковска област, вече е в задънена улица и не постигна целта на Путин да създаде буферна зона до границата. Украйна твърди, че причинява "големи загуби" на руските войски в боевете при Волчанск. 

Армията на РФ се е придвижила незначително, след като с цената на големи загуби и няколкомесечни боеве превзе през февруари стратегическия източноукраински град Авдеевка. Сега окупаторите се опитват вече няколко седмици да завладеят ключовия населен пункт Часов Яр на изток в Донецка област.

По време на срещата с Джо Байдън Володимир Зеленски му разказа съвсем откровено какво е положението на фронта, заяви съветникът по национална сигурност в Белия дом Джон Кърби. 

Той заяви, че няма да влиза в подробности, за да не "усложни положението на Украйна на бойното поле". 

Той все пак отбеляза, че благодарение на американската помощ ВСУ успя да попречи на настъплението на руската армия, особено в харковското направление, и това е абсолютно сигурно. 

"Руснаците там наистина са в задънена улица - по същество настъплението им към Харков приключи. Украинците ще имат възможност не само да спрат руснаците, но и да ги отблъснат назад", каза Кърби. 

В редовното си обръщение тази вечер Зеленски каза, че "руската армия не успя да реализира Харковската си операция". "Задържаме ги максимално и унищожаваме руските подразделения, които нахлуват на нашата земя", каза президентът. 

 

 

Още по темата