Медия без
политическа реклама

"Билд": Крим се оказа Ахилесовата пета на Путин

На борда на "Новочеркаск" е имало вероятно 80 души, чиято съдба е неизвестна

27 Дек. 2023Обновена
Крайцерът "Новочеркаск"
Телеграм
Крайцерът "Новочеркаск"

Полуостров Крим се оказа Ахилесовата пета на Путин, коментира анализаторът на "Билд" Юлиан Рьопке. Коментирайки взрива по БДК "Новочеркаск", той допуска, че ударът е нанесен с две ракети Storm Shadow. По-рано украинската армия свали четири руски Су-34, излетели от Крим. Според мнението на анализатора Крим е Ахилесовата пета на Путин по няколко причини: 

👉 Географското разположение на полуострова позволява на разузнавателните самолети на НАТО, които летят над Черно море, да регистрират придвижването на руските войски и да засичат радиосъобщенията. Тези данни се предават на украинската армия.

👉 Крим е в зоната на обсег на ракетите, които получава Украйна от западните партньори. Далекобойността на Storm Shadow например е 250 км, на Patriot - 160 км. Феодосия, на чието пристанище беше разрушеният крайцер "Новочеркаск", е на 250 км от най-предната точка на фронтовата линия. 

👉 Западните страни не признават Крим за руски и затова украинската армия може да атакува полуострова с наличното си оръжие.

👉 В Крим продължава да има хиляди украинци, недоволни, че островът е окупиран. Те могат да направят мрежа за информация и да предават данни на Киев.  

Руският канал Astra разпространи данни без никакво потвърждение, че на разрушения вчера крайцер е имало 77 членове на екипажа, 23-ма, от които се смятат за загинали, а 33-ма се водят в неизвестност. Официалните руски данни са за двама загинали и няколко ранени. Тази информация едва ли ще бъде коригирана. Така беше и миналата година, когато бе ударен флагманът на руския черноморски флот "Москва". Тогава по-голямата част от екипажа загина, но това не бе официално съобщено. Имаше единични случаи на родителски протести, че не могат да открият децата си, курсанти на борда на "Москва". На борда на големия десантен кораб "Новочеркаск" е имало вероятно 80 души, съобщи говорителят украинските ВМС Дмитрий Плетенчук. Той подчерта, че по правило тези кораби не остават без екипаж и когато са на пристанище. Плетенчук заяви, че в момента върви верификация на данните. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Крим, кораб Новочеркаск

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?