Медия без
политическа реклама

Байдън свършва парите за Украйна, но тя се готви да се справи

Зеленски обясни какви последици ще настъпят, ако Тръмп се върне в Белия дом

09 Ноем. 2023
Зеленски увери по видеовръзка, че са предприети "добри стръпки", за да се постигне до края на годината пробив на фронта срещу руските окупанти
Стопкадър от екрана
Зеленски увери по видеовръзка, че са предприети "добри стръпки", за да се постигне до края на годината пробив на фронта срещу руските окупанти

Вече сме изчерпали около 96% от средствата, които получихме от Конгреса за подпомагане на Украйна, включително над 90% от средствата за военна подкрепа - заяви говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, цитиран от „TVP World” и БТА.

Пряката финансова подкрепа за украинския бюджет е напълно изчерпана, а от парите за военна помощ остават по-малко от 10%, включително около 1,1 млрд. долара за попълване на американския арсенал.

"Общите средства, които са предоставени на Украйна от началото на войната, надхвърлят 60 млрд. долара и това не е само помощта за сигурност. Това е икономическа и финансова помощ, хуманитарна помощ. Изчерпахме около 96% от това, което остана, а над 90 % от средствата за допълване на помощта за сигурност вече са изразходвани", обясни Кърби.

САЩ вярват, че Украйна може да си върне територията, каза говорителят на Съвета за национална сигурност, но призна, че напредъкът е бавен.

"Фронтът от района на Донбас надолу към и отвъд него остава активен фронт и по него се водят боеве. И украинците ще бъдат първите, които ще ви кажат, че не постигат и не са постигнали толкова голям напредък в тази контраофанзива, колкото им се иска. И затова сме толкова съсредоточени върху това да гарантираме, че ще продължим да им предоставяме помощ за сигурност, за да могат да се възползват максимално от времето, което им остава преди метеорологичните условия наистина да се влошат и да затруднят постигането на какъвто и да било напредък. И вашият въпрос: вярва ли президентът, че те могат да го направят? Абсолютно. Вярваме, че те могат да си върнат територията. Мисля, че те бяха подценявани от началото на този конфликт", заяви Кърби.

Миналата седмица говорителят на Пентагона генерал Пат Райдър също заяви, че военните все още имат право да прехвърлят на Украйна оръжия на стойност над 5 млрд. долара

Украинският президент Володимир Зеленски заяви на конференция, организирана в Ню Йорк, в която участва чрез видеовръзка, че поражението на Украйна във войната с Русия ще означава десетки милиони бежанци, които ще потърсят убежище в страните от НАТО.

Киев е обезпокоен от появилите се гласове в американската Републиканска партия, които призовават за намаляване на помощта за Украйна, разкри Зеленски. "Някои гласове на републиканците са много опасни за нас сега“, отговори той на въпрос за перспективите, ако Доналд Тръмп бъде избран за президент на Съединените щати през 2024 г.

Украинският президент също така подчерта, че макар "някои лидери да смятат, че Украйна не може да спечели войната, защото населението на Русия е по-голямо", загубите, които украинските сили понасят на фронтовата линия, са значително по-малки от тези на руснаците.

Той също така подчерта, че въпреки бавния напредък на настоящата контраофанзива, Украйна ще продължи да се бори срещу силите на агресора и се надява на "успех на бойното поле по-късно тази година".

"Ще бъде трудно, ако САЩ променят позицията си. Ако Конгресът и Белият дом променят политиката си, ще кажа, добре, ще се бием без вас“, заяви той, но все пак изрази надежда, че всеки президент на САЩ ще помогне на Украйна.

Тръмп многократно е заявявал, че би могъл да постигне съгласие за прекратяване на военните действия в Украйна в рамките на 24 часа, ако стане президент на Съединените щати. През юли 2023 г. той обясни как възнамерява да направи това. Първо той ще се свърже с президентите на двете страни Владимир Путин и Володимир Зеленски. 
"Бих казал на Зеленски: достатъчно, трябва да сключите сделка. "Ще кажа на Путин: ако не сключите сделка, ние ще им дадем [на Украйна] много, повече отколкото някога са имали, ако трябва“, заяви Тръмп.

Зеленски отговори, като покани Тръмп в Украйна. Президентът заяви, че ще му трябват 24 минути, за да докаже невъзможността за споразумение за 24 часа. Тръмп отказа да приеме поканата и обясни, че не иска да създава "конфликт на интереси", защото администрацията на настоящия президент Джо Байдън в момента преговаря със Зеленски.

Украинският държавен глава увери, че Киев е отворен за "всички гласове по отношение на мирните предложения, с изключение на Русия", включително и за мненията на Китай, африканските страни и Бразилия.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата