Медия без
политическа реклама

10 милиона украинци са без ток

50 % от енергийната система на страната е извън строя

18 Ноем. 2022Обновена
Статуята на площад Независимост в Киев
Статуята на площад Независимост в Киев

"50% от енергийната система на Украйна е извън строя", съобщи премиерът Денис Шмигал, предадоха местните медии. Тази вечер отново започна спиране на тока в Киев извън предварително обявения график. 

"Рекорден брой украинци са без ток - 10 милиона души. Предимно във Виница, Одеса, Суми, Киев. Правим всичко възможно да възстановим доставките на електричество" - това заяви украинският президент Зеленски във вечерното си обръщение в четвъртък.  В Украйна вече вали сняг, температурите падат. 

"Призовавам нашите партньори колкото е възможно по-бързо да затворят украинското небе и да ни предоставят понече ПВО системи", допълни Зеленски. 

След  руските ракетни атаки в сряда, в Киев е регистриран антирекорд - енергийната система на града бе ограничена до 523 МВт, съобщи шефът на енергокомпанията Yasno Сергей Коваленко. Той добави, че сега главната задача е да стабилизират системата, за да не понесе тя още загуби. В Киев ще се обявяват три вида изключвания на тока - стабилизационно - до 4 часа без ток, извънредно аварийно - до 8 часа без ток и извънредно екстрено - без ограничение във времето.

В Лвов също няма ток и операциите в местните болници се извършват в аварийни условия - ток се осигурява от генератори.

Кметът на Ивано Франковск призова жителите да напуснат града и да се преселят на село, тъй като ситуацията с електроенергията се влошава. "Трябва да се готвим за по-лошо - че светлина няма да има не часове, а дни. Говоря сериозно. Моята прогноза е, че ако продължат руските атаки имаме две седмици и половина за да се подготвим за още по-мащабно изключване на тока", коментира Руслан Марцинкив.

По-добра е ситуацията изглежда в централните райони на Украйна - 70% от потребителите отново са включени в електроснабдяването, предава "Укренерго". Подаването на електричество бе възстановено тази вечер и в Одеса. 

Изпълнителният директор на най-голямата енергийна компания в Украйна - ДТЭК, Дмитрий Сахарук заяви, че страната трябва да се готви не за планирани изключвания на тока, а за планирани включвания. Ток може да няма с дни, обясни Сахарук. Включването на тока може да е за 2-3 часа на ден, допълни той.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Украйна, ток

Още по темата