Медия без
политическа реклама

Срив в пазара с крипто активи изтри над 1 трилион долара

Бягството от рискови активи удари и технологичните и интернет компании на Уолстрийт

22 Яну. 2022
Pixabay

Цената на най-голямата криптовалута Биткойн се срина до почти 50% под върха си от близо 68 хил. долара в средата на ноември. За този период от нея са изтрити над 600 млрд. долара, а общо от всички крипто активи сумата е над 1 трилион долара, съобщава "Капитал", като се позовава на данни на Bloomberg.

През изминалите 7 дни стойността на Биткойн се понижи с над 17% до 34.8 хил. долара, а другата голяма критовалута Ethereum отчете понижение с над 25% до 2,5 хил. долара. Цената на акции на платформи, на които се търгуват те, също се срина. Борсата Coinbase загуби над 13% от пазарната си капитализация и вече е 50 млрд. долара, при положение че при борсовия си дебют през април миналата година тя беше оценена на 100 млрд. долара. Подобна беше загубата и при крипто банката Silvergate Capital. Двоен беше ударът и върху MicroStrategy, чиито акции спаднаха с над 17%.

В момента това е част от процес на известно изтегляне на средства от рискови активи в глобален мащаб заради очакваното спиране на монетарните стимули на Федералния резерв и предстоящото повишение на лихвите през тази година. Волатилната природа на криптовалутите ги прави обект на още по-големи разпродажби в подобни моменти. Според Coinglass за 24 часа 239 хил. търговци са затворили позиции за 874 млн. долара.

Миналата седмица индексът Nasdaq Composite направи най-лошото си представяне от 2020 г. насам, седмичен спад отчитат и другите ключови американски борсови индекси - S&P 500 и Dow Jones 30. Там причината беше и разочароващият отчет на Nеtflix, който срина акциите му с над 20%. Бягството от рискови активи удари и технологичните и интернет компании на Уолстрийт, които през последните две години са любимците на инвеститорите. Metа се прости с над 4%, Amazon с почти 6%, Alphabet с над 2.5%.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата