Медия без
политическа реклама

Русия изпрати първите артисти в Космоса (видео)

Отказ на системата за автоматично скачване, корабът мина на ръчен режим

05 Окт. 2021Обновена
Космонавтът Антон Шкаплеров (в средата) ще достави до МКС Юлия Пересилд и Клим Шипенко.
EPA/BGNES
Космонавтът Антон Шкаплеров (в средата) ще достави до МКС Юлия Пересилд и Клим Шипенко.

Русия изстреля космическа ракета с първите актьори-космонавти. Ракетата “Союз-2.1а” излетя от стартова площадка 31 на космодрума Байконур в 11.55 българско време. Тя изведе в космоса пилотируемия кораб “Союз МС-19”. Към 15.12 ч. корабът доближи до МКС, но тогава отказа системата за автоматично скачване, космонавтът Антон Шкаплеров премина към ръчен режим на скачване и 10 минути след планирането време “Союз МС-19” се скачи с МКС. Два часа по късно актрисата Юлия Пересилд и режисьорът Клим Шипенко бяха в Международната космическа станция и дадоха първата си пресконференция.

В станцията ще бъдат заснети части от космическата драма с работно заглавие "Вызов" /"Предизвикателство"/ - съвместен проект на Роскосмос, телевизионния Първи канал и студио "Йелоу, блек енд уайт". Копродуцент на филма е лично шефът на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин. С подготовката на филма плътно се е ангажирал директорът на руската държавна телевизия Константин Ернст. 
Основен сценарист е Бакур Бакурадзе, с който Шкаплеров работи по филма “Салют 7“.

Пересилд ще играе кардиохирург, спешно пратен до МКС, за да спасява живота на космонавт. Освен тя и Шипенко, целият наличен състав на МКС ще има роли в лентата.  Снимките на "Предизвикателство" ще започнат веднага след отделянето на "Союз МС-19".

На 17 октомври се очаква Шипенко и Пересилд да се върнат на Земята на космическия кораб "Союз МС-18" заедно с космонавта Олег Новицки. 12-дневният престой на актьорите в космоса ще струва 2 милиарда рубли (46 млн. лв.) 

Юлия Пересилд е 36-годишна звезда на съвременното руско кино. Завършила е ГИТИС, актриса е в Театъра на нацията, снимала е в “Край”, "Битката за Севастопол“, ”В мъглата“, ”Угрюм-река“, ”Зулейха отваря очи“.

Клим Шипенко е на 37 г., завършил е Калифорнийския университет, актьор, режисьор, драматург. Той е режисьор на руския “Салют 7”. Командирът на полета Шкаплеров е космически ветеран - той има три експедиции до МКС и 533 дни престой в орбита.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата