Quantcast
Ракета на Илон Мъск ще се блъсне погрешка в Луната | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Технологии

Ракета на Илон Мъск ще се блъсне погрешка в Луната

Излязла от контрол ракета на SpaceX се насочва към естествения спътник на Земята след 7 години в Космоса
20 057
 https://daytonews.com/
Схема показва излитането и орбитата на ракетата SpaceX, както и рисунка на очаквания сблъсък с Луната

Според експерти ракета на SpaceX е на път да се сблъска с Луната, след като е прекарала почти седем години в космоса, предаде БГНЕС. Тя е изстреляна от Флорида през февруари 2015 г. като част от междупланетна мисия за изпращане на космически метеорологичен спътник на милион километри.

Но след като завърши дългото изгаряне на двигателите и изпрати Климатичната обсерватория на NOAA в дълбокия космос по пътя към т.нар. точка на Лагранж - неутрална по отношение на гравитацията позиция, втората степен на ракетата остана без контрол.

На този етап тя е била достатъчно високо, за да не разполага с достатъчно гориво за връщане в земната атмосфера, но също така "не е разполагала с енергия, за да избегне гравитацията на системата Земя-Луна", обяснява метеорологът Ерик Бергер в неотдавнашна публикация в Ars Technica. "Така че от февруари 2015 г. насам тя се движи по малко хаотична орбита", добави Бергер.

Космическите наблюдатели смятат, че ракетата - около четири тона "космически боклук", е на път да пресече орбитата на Луната със скорост около 2,58 км/сек в рамките на няколко седмици.

Бил Грей, който пише софтуера за проследяване на близки до Земята обекти, астероиди, малки планети и комети, заяви, че на 4 март горната степен на Falcon 9 най-вероятно ще се удари в обратната страна на Луната, близо до екватора.

Анализаторът на данни заяви в неотдавнашна публикация в блога си, че обектът "е направил близко прелитане до Луната на 5 януари", но ще направи "сигурен удар на 4 март".

"Това е първият непреднамерен случай [на удар на космически боклук в Луната - бел.р.], за който знам", добави Грей.

Точното място, на което ще падне ракетата, остава неясно поради непредсказуемия ефект от "натиска" на слънчевия вятър върху ракетата и "неяснотата при измерването на периодите на въртене", което може леко да промени орбитата ѝ.

"Тези непредсказуеми ефекти са много малки. Но те ще се натрупат от сега до 4 март", пише Грей и добавя, че са необходими допълнителни наблюдения, за да се уточнят времето и мястото на удара.

Що се отнася до това дали сблъсъкът може да бъде наблюдаван от Земята, Грей казва, че вероятно няма да бъде забелязан.

"По-голямата част от Луната е на пътя и дори да е от видимата страна, ударът ще се случи няколко дни след новолунието."

Въпреки това космическите ентусиасти смятат, че ударът може да предостави ценни данни.

Бергер смята, че събитието ще позволи да се наблюдават материали под повърхността, които ще бъдат изхвърлени от удара на ракетата.

 

Ключови думи:

ракета, Сблъсък, луна

Още

Защо каруцата е цяла, защо пиперът е червен - политици омайват народа

10.09.2022

ДИЯН ИВАНОВ

5180
САЩ тестваха успешно междуконтинентална балистична ракета

07.09.2022

2835
НАСА отново отложи изстрелването на "Артемис"

03.09.2022

Обновена

2831