Медия без
политическа реклама

НАСА изстреля ракета към Луната

SLS е най-мощният космически апарат, познат на човечеството, и дава начало на мисията "Артемида"

16 Ноем. 2022

НАСА успя да изстреля най-новата си свръхтежка ракета SLS за тестов полет към Луната. Изстрелването бе отлагано досега 7 пъти в рамките на последните два месеца, а днес прозорецът за излитане се отвори в 8:04 българско време. Днес също имаше отлагане - с 40 минути за последна проверка на системите за връзка с центъра за полети, затова изстрелването от космическия център "Кенеди" в щата Флорида стана в 8:44 

Програмата "Артемида" (Artemis) на САЩ е на стойност $4 млрд. има за цел да върне американците на Луната, като целта е до 2026 г. там да кацнат първата жена и чернокож мъж. От днешното историческо изстрелване ще зависи дали този план ще се реализира в зададените срокове.

Ракетата трябваше да излети първоначално на 29 август, но стартът бе прекратен в последния момент. Последваха 4 отлагания през септември, едно през октомври и едно през ноември.

Причините за първата серия от отлагания бяха: проблем с охлаждането на един от четирите основни двигателя, теч на гориво, повреден сензор. Последно SLS бе "заземена" заради неблагоприятни атмосферни условия - тогава ураганът "Никол" стана причина за отлепване на триметрова част от уплътнение в горната част на космическия апарат.

Мисия "Артемида 1" сега е без астронавти на борда. Ракетата SLS, разработвана повече от десетилетие, вече е най-мощната ракета, с която разполага човечеството в момента. Новият космически кораб "Орион" ще бъде почти 38 дни в Космоса. Той ще извърши обиколка на Луната на 100 км от повърхността ѝ. Капсулата ще тества всички животоподдържащи системи.
 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НАСА, Космос, Луната, Артемида

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?