Медия без
политическа реклама

България се присъедини към проекта "Артемида"

09 Ноем. 2023

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и генералният директор на НАСА Бил Нелсън подписаха присъединяването на Република България към Споразуменията "Артемида" (Artemis Accords) на НАСА, съобщи Министерството на иновациите и растежа. Така България стана 32-та държава, която се присъединява към Споразуменията "Артемида". 

На церемония в централата на НАСА във Вашингтон участваха още заместник-министърът на иновациите и растежа Веселина Минчева, посланикът на България в САЩ Георги Панайотов, заместник-генералният директор на НАСА Пам Мелрой и Соната Култър, заместник помощник-секретар на Държавния департамент на САЩ.

"НАСА има честта да приветства България като 32-рата нация, подписала Споразуменията "Артемида", каза генералният директор Нелсън. "Глобалните партньорства, направени в ерата на "Артемида", ще създадат възможности, които са от полза за членовете на поколението "Артемида", както в нашите страни, така и по света. Лидерството на България ще помогне да се гарантира, че пътуването на човечеството до Луната и отвъд нея ще се извърши мирно, безопасно и прозрачно", каза още той.

Споразуменията "Артемида", наречени на американската лунна програма, са поредица от двустранни договори между САЩ и други страни. Като основа до голяма степен са взети принципите на Договора за космоса от 1967 г. През май 2020 г. НАСА обяви основните принципи, на които ще се основават - правила за добив на ресурси на Луната и идеята за създаване на т. нар. зони за безопасност, които трябва да предотвратят "вредна намеса". През септември т.г. Германия се присъедини към Споразуменията.

Накратко, програмата „Артемида“ е насочена към връщането на хората на Луната и колонизирането й, както и към изграждане на възможности за последващи космически мисии чрез т.нар. Lunar Gateway. Тя е организирана около поредица от мисии на Space Launch System (SLS). Първата мисия бе осъществена миналата година без екипаж. Според плана изстрелването на Артемида 2 с човешки екипаж ще се състои през 2024 г., кацането на Артемида 3 с екипаж на Луната - през 2025 г., скачването на Артемида 4 с Lunar Gateway през 2027 г., след което всяка година ще се осъществяват кацания на Луната.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Артемида, НАСА

Още по темата