Quantcast

Медия без
политическа реклама

Васил Божков: Валери Симеонов и на Перник закара вода, както знаем

Законът е такъв, какъвто е, и ние сме си платили всичко по закон, заяви собственикът на частните лотарии пред феновете на "Левски"

22 Яну. 2020Обновена
Гледахте на живо: Среща между ръководството и привържениците на ПФК "Левски"

Гледахте на живо: Среща между ръководството и привържениците на ПФК "Левски"

Posted by ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI on Wednesday, January 22, 2020

Собственикът и основен спонсор на ПФК "Левски" Васил Божков се срещна за втори път с феновете на отбора в рамките на три дни. Този път срещата бе отворена за журналисти, които в началото да задават въпроси. След това репортерите бяха помолени да напуснат и Божков остана само с феновете, за да обсъжда бъдещето на клуба при създалата се ситуация около неговите частни лотарии. Началото на срещата бе излъчено по клубната телевизия "Левски ТВ".

Божков започна със следното изявление:

"Днес Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) излезе с изявление, че частните лотарии не са (нарушили) закона. Много от вас го интерпретират, че ако бил такъв, ако бил онакъв, трябва да доплатим 210 млн. лв. повече. Законът е такъв, какъвто е, и ние сме си платили всичко по закон. Това е първото. Изявлението на агенцията беше ясно и точно. Оттук-нататък може да питате какво ви интересува."

- Г-н Божков, очевидно се прави опит да се одържави вашият бизнес. Притеснява ли ви, че може по някакъв друг начин държавата да реагира срещу вас във връзка с днешната проверка - прокуратура и т. н.?

- Принципно ние сме за законност. Тук има грубо нарушение на Конституцията. Не може да се разсъждава по целесъобразност, Конституцията трябва да се спазва. Освен това здравето на нацията гледаме (казват вносителите) - взимаме го от един и го даваме на друг. Това дали ще помогне на нацията? А други мерки от страна на държавата? Ако съм нарушил закона...

- Как ще коментирате думите на Валери Симеонов от днес, че държавата няма да остави "Левски" да фалира?

- Той, Валери закара и вода в Перник, както знаем. И на тях помогна...

 - Имат ли намерение феновете на "Левски" да излязат по улиците на София и по този начин да изразят негодуванието си от решението?

- Попитайте ги, те са тук. Аз разговарям с феновете само за бъдещето на "Левски". По-скоро съм ги информирал за последствията от одържавяването на бизнеса ми. 

- Ако лотариите ви бъдат одържавени, готов ли сте въпреки това да останете начело на клуба?

- Ако одържавят лотарията, просто няма да имам възможност да финансирам клуба. Иначе съм готов да остана начело, но не виждам смисъл. 

- А какви са краткосрочните ви планове - отборът трябва да замине на лагер, да започне втория полусезон. Към момента това застрашено ли е?

- (Отговор на формалния собственик на "Национална лотария" Димитър Ганев). Към момента отборът е на лагер в Сандански, после отива в Турция. Днес подписахме с още един вратар. Към момента финансирането е направено, под формата на дарения са вкарани малко повече от  2 млн. лв.

- Успокоява ли ви инициативата на спортния министър Красен Кралев да инициира среща между премиера Борисов и привържениците на "Левски"?

- За това сега чувам, че ще има среща между феновете и Красен Кралев и премиера... Надявам се премиерът да вземе правилно решение.

- На вас вдигна ли ви телефона?

- Всъщност, кой съм аз да говоря с премиера (смее се).

 

По време на пресконференцията думата бе дадена на формалния собственик на "Национална лотария" Димитър Ганев, който заяви:

"Основните питания са относно финансирането на клуба. Ние сме в "Левски" от по-малко от 11 месеца и в този срок, към момента, от спонсорски договори и дарения от компании, свързани с г-н Божков, в "Левски" са постъпили малко под 19 млн. лв. Оттам-нататък има едни още 5 млн. под формата на дългосрочно финансиране от "Национална лотария", което е до 2023 г. минимум и тогава ще се реши дали това ще се вкара в капитала на клуба, или може да се опростят, което е по-вероятният вариант.

Към момента са погасени стари задължения - на предишното ръководство, в размер на 7.348 млн. - към данъчни, осигуровки, мениджъри, футболисти. Изпълняваме споразумението с НАП за разсрочено плащане на задълженията. Нямаме просрочени задължения към момента, "Левски" е абсолютно стабилен."

Още по темата