Медия без
политическа реклама

Съд пусна под домашен арест Иван Иванов-син

Според съдебния състав има редица пороци при повдигането на обвинението на служителя на министерство на спорта

28 Дек. 2023Обновена
БГНЕС архив

Софийският апелативен съд наложи на Иван Иванов-син домашен арест, който е обвинен от прокуратурата за поискан и получен подкуп, предава БТА. Според съдебния състав има редица пороци при повдигането на обвинението, което на този етап не съответства на доказателствата по делото. 

Апелативните магистрати твърдят, че в обвинението на Иванов – син има пропуски, не става ясно какво е трябвало да направи той срещу взетия подкуп, а акцията по задържането му е пресякла предаването на пари на двама висши чиновници, един от които зам.-министър на спорта. Предстои изясняване на случая и прецизиране на обвинението, но това не сваля отговорността от Иванов-син, а е безспорна и високата обществена опасност на деянието му, тъй като той е държавен служител, посочи още съдът. По тази причина магистратите наложиха втората по тежест мярка за неотклонение – а именно „домашен арест“ без право да напуска адреса си без разрешение на органите на досъдебното производство.
Определението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

По делото обвиняем е и бащата Иван Иванов, който е олимпийски шампион по вдигане на тежести от Барселона през 1992 г., четирикратен световен и петкратен европейски шампион, а в момента е главен треньор на националните отбори по вдигане на тежести и член на УС на федерацията по щанги (БФВТ). Двамата бяха задържани в края на миналата седмица. Сумата от малко над 62 000 лв. е дадена от председателя на БФВТ Ариф Маджид на Иванов-син, който според прокуратурата и КПКОНПИ е бил задържан с белязаните пари.

Софийският градски съд пусна от ареста олимпийския шампион по вдигане на тежести от Барселона 1992 и треньор на националните отбори Иван Иванов срещу парична гаранция от 5000 лв. предава БТА. Синът му - също Иван Иванов, обаче остава в ареста.   https://www. segabg.

Софийският градски съд наложи парична гаранция от 5000 лв. на Иванов-баща, като той не обжалва наложената му мярка за неотклонение, докато за Иванов-син постанови постоянен арест.

Иван Иванов-син поиска от съда днес да му бъде наложена по-лека мярка. Според защитника му Костадин Костадинов, не са налице предпоставките той да бъде задържан в ареста. Той отбеляза, че има разминаване между показанията на двамата основните свидетели. Както и, че няма данни клиентът му да е направил опит да се укрие или да възпрепятства разследването, също и няма доказателства, че е лице с висока степен на обществена опасност.

Ключови думи:

Иван Иванов, арест, съд, спорт

Още по темата