Quantcast
"София Оупън" стана първият мъжки турнир, контролиран изцяло от жени | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

"София Оупън" стана първият мъжки турнир, контролиран изцяло от жени

Това остана незабелязано, значи скоро ще бъде даденост, отбеляза съдията на финала
1 914
 ATP
Турнирният директор Кей Годхинди (четвъртата от ляво на дясно на горния ред) и сестра ѝ Сагари Годхинди (вдясно от нея) ръководиха изцяло дамския екип на "София Оупън", включващ и четири българки. Силвия Дачева (горе вляво) беше шеф на подавачите на топки, Антоанета Димитрова (до нея) беше шеф на лайнсмените, Поля Колева (третата от дясно на ляво на горния ред) беше търговски директор, а Веселина Донева (горе вдясно) беше главен съдия. Клекнали са петте съдии на стол, надзиравани от супервайзора Ан Ласер (третата от дясно на ляво).

Седмото издание на "София Оупън" влезе в историята на мъжкия тенис като първия професионален турнир от веригата на АТР, ръководен изцяло от женски екип. Представителки на нежния пол бяха турнирният директор, супервайзорът, шефът на реферите и всички съдии на стол.

"Честно казано, не го осъзнавахме почти до самия край на надпреварата, тъй като всичко се получи по много естествен път. Екипът беше изграден от хора, които просто обичат това, което правят - коментира директорката на турнира Кей Годхинди. - Занимавала съм се с организацията както на мъжки, така и на женски събития и макар че всяко има своите специфични изисквания, в крайна сметка всичко се свежда до едно и също нещо - да се справиш с всички задачи едновременно и да гарантираш, че всички са щастливи и че ще осигуриш най-добрия възможен турнир."

Годхинди, която е с индийски произход, притежава австралийски паспорт, завършила е колеж в САЩ и живее в Дубай, добавя, че съвременната реалност отдавна не предполага полово разделение на професиите. Но отчита, че случилото се в София има своята историческа значимост.

"Ние сме само малка част от далеч по-голямо движение, в което полът не може да е определящ за способностите ти. Но е страхотно, че имаме равни възможности в туровете на АТР и WTA. Даването на власт на жените, когато е възможно, винаги е стъпка в правилната посока. Фантастично е, че мъжката професионална тенис асоциация онагледява това, като наема супервайзори и съдии на стол", коментира Годхинди.

Докато много доминирани от мъжете спортове тепърва започват да добавят жени в своите списъци с официални лица, тенисът вече няколко десетилетия има своите емблематични дамски образи, които съдийстват на мъжки мачове. Една от тях е Ан Ласер, която беше супервайзор на тазгодишния "София Оупън" и така се превърна в първата жена, изпълнила тази конкретна роля в турнир на АТР.

"Възприемам това като чест - сподели 54-годишната французойка. - Работила съм като съдия на стол за АТР много отдавна. Смятам, че ситуацията еволюира, което намирам за нещо чудесно. Това е чест, горда съм. Хубаво е да мислиш за бъдещето и да си способен да разбиеш този стъклен похлупак, за да дадеш възможност и на други жени да вършат същата работа, както го правят в много други спортове."

Една от съдийките на стол в София беше друга французойка - Орели Турт, която през 2019 г. стана първата жена рефер, наета на постоянен договор от АТР. Сега тя отново стана част от паметен момент в развитието на играта.

"Мисля, че това беше страхотна идея на организаторите в София. Тя само показва, че в края на краищата полът няма никакво значение. Нима е важно дали си мъж или жена, ако си добър съдия? От друга страна бих казала, че чувството е още по-хубаво, защото този факт всъщност остана незабелязан. Това значи, че в някакъв момент ще бъде даденост жени да ръководят мъжките турнири", смята Турт, която съдийства мачове от всеки кръг в българската столица, включително финала в "Арена Армеец" между Марк-Андреа Хюслер и Холгер Руне.

Според нея прецедентът от "София Оупън" ще бъде и допълнителен стимул за колежките ѝ:

"Смятам, че е добре за мотивацията на младите съдийки да видят, че е възможно. Ако се върнем няколко години назад, няма да открием много дами на стола в мачове от календара на АТР. Сега виждаме все повече и повече. И когато новото поколение гледа по телевизията и види жена да седи горе над корта, ще си каже: "Е, значи и аз мога да бъда там. Мога да успея."

Паметното събитие коментира и старши директорът на съдийската администрация към АТР Али Нили. Роденият в Иран американец заяви: "Приоритет за нашето звено е професионализмът и разнообразието на съдийските екипи. Турнирът в София е пример за нашите успешни усилия в тази посока. Макар пътят към прогреса да е дълъг, ние сме горди с посоката, в която сме поели. И виждаме светло бъдеще."

Ключови думи:

тенис, София Оупън

Още

Канада спечели историческа първа Купа "Дейвис"

27.11.2022

171
Григор Димитров повежда България в дебюта на "Юнайтед къп"

23.11.2022

ЯВОР ЕВТИМОВ

1945
Джокович изравни рекорда на Федерер във Финалите на АТР

21.11.2022

319