Quantcast
САЩ искат да спрат финансирането на WADA | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Спорт

САЩ искат да спрат финансирането на WADA

Има прекалено малко американци в ръководството на антидопинговата агенция и не си струва да даваме пари, се казва в правителствен доклад
2 132

Правителствено проучване в САЩ твърди, че одобрените от Конгреса $2.7 млн. за световната антидопингова агенция (WADA) за 2020 г. не си струват и предлага бъдещото финансиране за бъде в зависимост от политиката на WADA. 19-страничният доклад е цитиран от в. "Вашингтон пост", а негов автор е Службата за национална политика за контрол на наркотиците (NDCP).

Сред основните изводи в него са, че САЩ са недостатъчно добре представени в комитетите, изработващи ключовите политики на WADA; че WADA не е предприела спешни действия да се реформира достатъчно след допингскандала с Русия; и че Конгресът трябва да помисли за това да предостави на NDCP правото да забавя или спира бъдещо финансиране на антидопинговата агенция. 

"Този доклад разкрива, че WADA най-малкото е некомпетентна при справянето със сериозна, ендемична корупция, и че пренебрегва дори собствените си следователи", заяви Джим Уолдън, адвокат на Григорий Родченков - бившия шеф на московската антидопингова лаборатория, който избяга в САЩ и получи убежище, а в замяна разкри схемата за допингиране и избягване на положителни проби от страна на руските спортисти.

Говорителят на WADA Джеймс Фитцджералд обяви, че "за съжаление, докладът е написан без да се обръща достатъчно внимание на фактите или на контекста и с ясното намерение WADA да бъде дискредитирана".

Конгресът на САЩ поиска доклада за дейността на антидопинговата агенция, когато одобри финансирането ѝ, като част от бюджета за 2020 г. Самата WADA има годишен бюджет от $37.4 млн., който се финансира наполовина от държавите по света и наполовина от МОК. От близо 200 страни, които плащат вноски, САЩ дават двойно повече от всички, с изключение на Япония и Канада.

Приносът на САЩ, според говорителя на WADA, обаче е част от формулата за регионално финансиране на страните от Северна и Южна Америка.

“Проблемът не е в модела на финансиране - отговори изп.-директор на американската антидопингова агенция (USADA) Травис Тайгарт. - Докладът показва ясно, че проблемите са в лошото управление на WADA, в липсата на демокрация и прозрачност и в нейния навик да потиска гласа на спортистите, както и всякакво влияние на САЩ върху процеса на взимането на решения".

Докладът припомня ключови моменти от допинг скандала с Русия, гръмнал през 2015 г. след показанията на д-р Родченков, който в крайна сметка доведе до 4-годишно наказание руски спортисти да участват на световни първенства и олимпийски игри, наложено миналата година. Русия обаче обжалва в Спортния арбитражен съд (CAS), който още не е започнал да разглежда делото. 

Според доклада, действията на WADA по случая "продължават да показват липса на независимост и капацитет да (...) държи отговорни големите страни за неспазване на правилата, така че да отговори на очакванията на чистите спортисти"

Докладът се фокусира и върху представителството на САЩ в  ключови комисии на антидопинговата агенция. И отчита, че САЩ дават 7.2% от годишния бюджет на WADA, но нямат човек в 12-членния Изпълнителен комитет. Също така от 59 места в шестте ключови комисии на WADA, САЩ имат едно, заето от бивата спринтьорка Лорин Уилямс, която обаче не е представител на американското правителство. Правителството на САЩ има и един представител в 39-членния Борд на основателите, който предимно одобрява протоколно политиките на Изпълнителния комитет.

На това WADA отговаря, че САЩ са една от малкото държави, които са имали представител в Борда на основателите през 20-годишното съществуване на агенцията; че в 7 от последните 14 години представител на американското правителство е бил член на Изпълнителния комитет; и че САЩ не са счели за необходимо да изпратят представител на тазгодишната среща за обсъждане на представителството на Северна и Южна Америка в комисиите на WADA. 

На последното шефът на USADA Травис Тайгарт отговори, че не е имало представител, защото САЩ нямат министър на спорта, а и предишни такива срещи не били плодотворни.

Не на последно място, докладът срещу WADA идва в момент, когато Сенатът обмисля законопроект, който да засили ролята на американските правоохранителни органи в борбата с допинга в спорта по света. Т.нар. Закон Родченков вече мина през долната камара и през сенатската комисия и очаква да бъде гласуван окончателно. Той дава право на САЩ да криминализират и да преследват употребата на допинг в международния спорт навсякъде по света.

WADA обаче лобира за сериозни промени в проекта, аргументирайки се с това, че такъв закон ще подкопае международната антидопингова система и ще даде твърде много власт в ръцете на американските правоохранителни органи.

Днес WADA излезе с официално изявление по повод доклада. В него се казва: "WADA не може да бъде управлявана само от няколко най-богати страни в света. Състезателите, които се съревновават с американските спортисти, са от цял свят, и заради обективността трябва да осигурим условия, при които конкурентите на американските спортисти ще се подчиняват на същите строги правила, както и самите те. За да стане това, е необходимо да се осигури представителство на всички региони по света".

"Да се казва, че една страна трябва да бъде представена в WADA пропорционално на парите, които внася, няма смисъл - се казва още в изявлението. - Разпределението на местата изключително сред най-крупните спонсори (на WADA) ще лиши повечето държави от представители в Борда на основателите или в Изпълнителния комитет и няма да съответства на най-добрите международни практики. Американците биха ли поддържали мнението всички членове на Конгреса в САЩ да са само от богатите щати?".

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов обеща сътрудничество на САЩ за 5G

19.10.2020

1756 21
ЕС обсъжда реципрочни мерки за визовия режим със САЩ

19.10.2020

2755 20
Седем ранени при стрелба в Аризона

18.10.2020

753 5

Коментари

nebenebe

Явно много са закъсали братята. Че и за бригадирки пари нямат. И боя за зелени карти няма.

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Светът съвсем изтрещя. И не само американците.

nebenebe

На арапите не им пука. Земята дава. А утре какво ще ги правим, ескимоси ли? Пардон, земеделци в Сибир.

ПГеоргиев

Ъхъм, расърдил се Тръмп, че Щатите не били представени подобаващо в WADA.

Гаче ли WADA, представена от канадци, британци и Со., не играе по свирката на янките в достатъчно количество. Зададе ли се олимпиада или някое световно, веднага изпълкома се събира да разгледа "новите" факти за руско зобене. 

Май другаде го хапе черното куче Доналд Иванич. 

Спринтьорът на 100 м. Крисчън Коулман е напът да изгърми за две лета, задето се скатал при три внезапни теста за година. 

Еднъж бил на покупки в мола и проверяващите били длъжни да го търсят и чакат, доде си напазарува.

И сега режи им финансирането.

Стана тенденция янките да изнудват световни организации-UNESCO, СЗО, сега и тез.

Не че уадите не заслужават да останат на хляб и вода, ама нахалството им става много нагло. 

WADA live no matter. 

Evasion

Когато се смесят спорт и политика, спортът винаги губи. Когато се смесят спорт и бизнес, спортът винаги губи. Когато се смесят спорт и хазарт, спортът винаги губи. Когато се смесят спорт, политика, пари и хазарт - спортът умира.

Boris65

Тотална корупцция , даже Господарите са погнусени (

н16
снимка на н16

Тръмп сигурно иска да отреже една част от "американския елит" - от американските ресурси. Които ресурси вече взеха да намаляват. Kойто пък "елит" - реши да разиграе "черната" карта, за да се запази във властта.

Сгугню
снимка на Сгугню

С което американско действие рухнаха всички и всякакви подпорки на форумният русофилиат, дето WADA действали по американска поръчка коги санкционирали Русия задето дава допинг на спортиститие си.

 

Излиза, че WADA са си действали съвсем обективно (нормалните хора бяхме наясно с това, но форумният русофилиат го отричаше).

 

Мъка форумно-русофилиатска!

словата МИ

САЩ стават все по симпатични.

Погнали са всички корумпирани организации и асоциации, които смучат пари от тях, а  провеждат проанглийска политика.

Т.е. Англия за сметка на американският данъкоплатец си провежда глобализиращият план, а Щатите в замяна получиха бунтове, погроми, метежи финансирани от англичаните.  Плюс план за отцепването на западните щати от САЩ, и създаване на Тихоокеанска империя за Хариту и Меган.

Stern

Абе дали не е по-скоро заради спринтьора им, когото ВАДА си позволява да плаши с отнемане на права за 2 г.? Да скачат на американски топспринтьор? Те къде се намират? Кой им разрешава?

paragraph39

/:/Не на последно място, докладът срещу WADA идва в момент, когато Сенатът обмисля законопроект, който да засили ролята на американските правоохранителни органи в борбата с допинга в спорта по света. Т.нар. Закон Родченков вече мина през долната камара и през сенатската комисия и очаква да бъде гласуван окончателно. Той дава право на САЩ да криминализират и да преследват употребата на допинг в международния спорт навсякъде по света...

......................................................................................................................

САЩ "да криминализират и преследват" означава и САЩ да съдят и осъждат- по законите на САЩ и в съдилища в САЩ!- и чужди граждани, за извършени от тях деяния извън територията на САЩ!!!

Тъй, де, САЩ да са световен главен прокурор и съдия!!!

Е, ми, Демокрация Е, БЕ- в световния "демократичен Свят", т.нар. "международна демократична общност"!

А офшорната военна сащска база "Гуантанамо" е "американския"/сащския/ ГУЛАГ, май?! 

П.П. Впрочем, май и Путин имаше "критични забележки" към WADA?!

А?! 

риболовец 5

  "Впрочем, май и Путин имаше "критични забележки" към WADA?!"

 

  Повечето критични бележки на Путин бяха към ръководителите на руския спорт.

  Даже поизгони някои от тях.

paragraph39

За о/тс/лабване на напрежението от предстоящата ужасна участ на WADA:

Откриха мъртъв сина на Никита Хрушчов в САЩ

Причината е огнестрелна рана в главата

25 юни 2020

...Сергей Хрушчов е роден в Москва през 1935 г. Той бе ракетен експерт в Съветския съюз. През 1959 г. съпровождаше баща си при историческото му посещение в САЩ. През 1963 г., когато баща му още беше на власт (до 1964 г.), бе удостоен със звание Герой на социалистическия труд, стана и лауреат на Ленинска награда, припомня ТАСС.

През 1991 г. той и семейството му се преместиха в САЩ, където Сергей Хрушчов започна да чете лекции по периода на Студената война в университета "Браун" в Провидънс, щата Роуд Айлънд.

"Чувствам се като новороден, започвам нов живот", каза той пред АП, след като положи клетва като гражданин на САЩ. В друго интервю той каза, че се надява, че баща му, който почина през 1971 г., би подкрепил неговото американско гражданство...-

https://www.vesti.bg/sviat/otkriha-myrtyv-sina-na-nikita-hrushchov-v-sasht-6111452

 

paragraph39

риболовец 5,

  /:/ §39: "Впрочем, май и Путин имаше "критични забележки" към WADA?!"

.................................

Повечето критични бележки на Путин бяха към ръководителите на руския спорт.

  Даже поизгони някои от тях.

........................................................................................................................

Ще го имам предвид!?👍

Влез или се регистрирай за да коментираш