Quantcast
Победителите в Софийския маратон са уличени с допинг | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Победителите в Софийския маратон са уличени с допинг

Обновена
3 160
 БГНЕС
Спортният министър Красен Кралев връчва лавров венец на победителя Сбай

И двамата победители - и при мъжете, и при жените - на тазгодишния Софийски маратон са дали положителни допинг проби след финала и състезателните им права са спрени. Това обяви Звеното за интегритет в леката атлетика (AIU), което провежда тестването. Санкцията на Юсеф Сбай и Виктория Хапилина е публикувана на сайта на AIU.

37-ият Софийски маратон тази година се проведе на 11 октомври, като за шоу на зрителите победителят при мъжете бе обявен с извънредно редкия за бягане на 42.195 км фотофиниш. Хванати за ръце финала пресякоха мароканците Юсеф Сбай и Радуан Нуини, като апаратурата определи за победител Сбай с резултат  2:13.03 ч. - рекорд на новото трасе на най-стария ни маратон, който е от т.нар. Бронзово ниво на световната атлетика.

При жените пък украинката Виктория Хапилина спечели състезанието с рекорд на маратона - 2:27.59 ч., като изпревари с почти една минута кенийката Джебет Наом. 

Представителите на AIU са взели допингпроби на всички призьори, както и на други от участниците, а на 16 ноември са оповестени положителните тестове на двамата победители Сбай и Хапилина, като състезателните им права са временно спрени до официално приключване на случая. Наказанието, което ги заплашва, е дисквалификация за 4 г.

Докато излезе резултатът от пробата му в София, Сбай, който има и мароканско, и италианско гражданство, успя да спечели и Варненския маратон на 7 ноември. По този начин той стана краен победител в тройната верига български маратони (Стара Загора, София, Варна) и взе джакпота от 15 000 лв. 

В началото на тази година стана ясно, че завършилият на пето място в Софийския маратон през декември 2019 г. мароканец Хасан Лахуахи, също е дал положителна проба - за  т.нар. кръвен допинг - еритропоетин (EPO). Той бе наказан за 4 г. В това издание на маратона тогава участва и Юсеф Сбай, като финишира на второ място.

 

РЕАКЦИЯ

Организаторите на Софийския маратон веднага излязоха с декларация.

"Wizz Air София маратон се гордее с политиката си на нулева толерантност към допинга. Като вече утвърдено състезание от световен ранг с "Бронзов етикет" в леката атлетика, ние сме активни и безкомпромисни в стриктното спазване на антидопингови инициативи. Нашата подкрепа в "Програмата за феърплей в атлетиката" е пример за ангажимента ни за чист спорт.

Според изискванията на титлата "Бронзов етикет" осигуряваме международен допингконтрол и вземането на поне 6 проби от призьорите във всяко издание на състезанието. Новината за временно спиране правата на победителите в Wizz Air София маратон 2020 е ясно послание към тези, които възнамеряват да се състезават с измама и нечестни средства.

Заедно с нашите партньори, спонсори и градските власти, ние оставаме силно ангажирани за феърплей и чист от допинг спорт. Организаторите на маратона ще изчакат крайното решение на Международната атлетическа федерация (World Athletics) преди да пренаредят класирането и наградите на призьорите", се казва в декларацията.

 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Американец подобри световния рекорд по тласкане на гюле в зала

25.01.2021

94
Наркотиците получиха специален допинг статут в спорта

20.01.2021

ЯВОР ЕВТИМОВ

1523 5
Африканец подобри световния рекорд на троен скок в зала

16.01.2021

1309 8

Коментари

Калпазанче

В Тиквенбург всичко може. От вчера законът "Родченков" е в сила. Имаше ли американци в тоя маратон?

ДАО Ц БУМ
снимка на ДАО Ц БУМ

родченко скъпо продал бягството си на запад  няма ни 1 доказателство за неговите твърдения..важното е да се замерва Русия.

velocio
снимка на velocio

А аз се чудя как така толкова хора ме изпревариха. Че някои даже и с една обиколка ме затвориха. Ясно, всички завършили под 4 часа и половина са зобили яко. Да бъдат веднага декласирани. Така ще изляза на първо място😁 (и ще взема паричната награда, разбира се!😁)

hamel

Санкций за Расея!

танас

Не може да бъде,допинг!

Мариана Кълвачева

Понаятието допинг няма канкретно определение, както примерно теоремите имат определение и важат вече хиляда години и повече.

Какво е то допинг се решава всеки вторник.

Ако утре решат, че яденето на ябълки е допинг и така и ще бъде.

Неслучайно темата не предизвиква интерес.

аман бе

На мен например ми е интересен изискания стил на "независимата и качествена" журналистика:

"Вицепрезидентът на БОК и шеф на волейболната ни федерация Любомир Ганев НАХЛУЗВА лавровия венец на победителката при жените Виктория Хапилина "

Пак добре, че не й е "нахлузил" нещо друго... при неговия ръст и килограми.

Влез или се регистрирай за да коментираш