Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пекин 2022 обяви 4 положителни допинг проби

Уличените са спортисти от Украйна, Испания и Иран

23 Февр. 2022
ЕПА/БГНЕС
Лаура Баркеро Хименес и партньорът ѝ ще бъдат дисквалифицирани от 11-ото си място при спортните двойки

Положителните допинг проби от зимните олимпийски игри в Пекин 2022 станаха 4, след като снощи бе обявено, че испанската фигуристка Лаура Баркеро Хименес е употребявала клостебол (вид тестостерон). Пробата е взета от независимата агенция за тестване (ITA) на 18 февруари.

Хименес и нейният партньор Марко Зандрон завършиха на 11-о място при спортните двойки, като получиха общо 181.36 т. Проба е била взета и от двамата веднага след кратката им програма, но лабораторията на WADA обяви резултата едва снощи.

Испинската фигуристка все още не е обвила дали иска да бъде анализирана нейната Б проба. Случаят ѝ вече е отнесен към антидопинговата дивизия на Спортния арбитражен съд (CAS).

Това е четвъртият потвърден случай на положителна допингпроба от зимните игри. Преди това в употреба на забранени субстанции бяха уличени иранскиат скиор алпиец Хосеин Савех Шемшаки и украинките Валентина Каминска (ски бягане) и Лидия Хунко (бобслей).

Все още не са обработени допинг пробите, взети в последните два дни от игрите в Пекин 2022, така че има вероятност положителните случаи да се увеличат.

Случаят с руската фигуристка Камила Валиева не се смята за част от олимпийското тестване за допинг, тъй като пробата на 15-гозишната олимпийска шампионка в отборното състезание е взета на руското първенство през декември.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?