Медия без
политическа реклама

Насар постави световен рекорд и победи олимпийските си конкуренти

Българският щангист спечели безапелационно състезанието за Световната купа в Тайланд

06 Апр. 2024Обновена
Фейсбук
Карлос Насар държи над глава 181 кг, с които постави световен рекорд в изхвърлянето, отнет му минутка по-късно от колумбиеца Лопес

Карлос Насар подобри един и изравни друг световен рекорд, за да спечели едно от най-силните състезания по вдигане на тежести в кат. 89 кг в последните години. 19-годишният щангист от Червен бряг спечели убедително надпреварата за Световната купа в Пукет (Тайл), като победи на практика всичките си конкуренти за олимпийското злато в Париж 2024.

Насар постави рекорд в изхвърлянето при третия си опит от 181 кг, подобрявайки с 1 кг постижението на китаеца Ли Дайин. Но минутка по-късно този резултат бе коригиран от колумбиеца Йейсон Лопес, заковал над главата си 182 кг. Така Карлос остана със сребърното отличие това упражнение, постижението му все пак е световен рекорд за юноши. На трета позиция остана Ли, който успя само при първия си опит на 173 кг, проваляйки се на 178.

В изтласкването обаче Лопес приключи само на 210 кг, докато Насар започна с 215 и така изравни световния рекорд в двубоя на Ли Дайин. След това той поиска 224 - 1 кг над собствения му световен рекорд в изтласкването, и остана да чака опитите на съперниците.

Същевременно Ли Дайин също спря на 210 (неуспешен опит на 216), а другият силен китаец - олимпийският вицешампион от Токио 2020 Тиан Тао, не сполучи на 215 и поиска 226, като остана да чака Карлос. 

Насар излезе да опита нов световен рекорд и в изтласкването, и в двубоя, но и двата пъти не успя на 224. След него остана да вдига само Тао, който имаше едва 171 кг на изхвърляне. Китаецът обаче не можа да изтласка 226 и така записа нула, а Насар ликуваше с победата с изравнения световен рекорд от 396 кг (181 + 215). Втори остана Лопес с 392 (182 + 210), а трети е Ли с 383 (173 + 210). 

Нули в състезанието записаха и други преки конкуренти на Карлос за олимпийски медал в Париж 2024 - венецуелецът Валения, беларусинът Асайонак, молдовецът Марин Робу и иранецът Джавади. Всъщност от състезанието отсъстваше само още един от претендентите за олимпийско отличие в кат. 89 кг - египтянинът Карим Абокала. А двукратният еврошампион Антонино Пицолато (Ит) завърши 4-и с двубой от 380 кг (170 + 210).

"Чувствах се много добре, имам нужда от състезания. Стана хубава и здрава битка с моите преки конкуренти. Радвам се, че участвах. Реших сега да атакувам световния рекорд, защото тази тежест не ми е представлявала проблем досега, макар и на тренировки. Имах известни препятствия тук - с топлото време и горещото слънце. Това ми повлия малко или много, но мисля, че на следващото състезание това ще се промени. Абсолютно е възможно някой да ме победи в Париж, но аз не бих дал златния медал толкова лесно, трябва да се потрудят доста. Сега е най-важно да съм здрав, шансовете са на наша страна", коментира след състезанието Насар пред bTV.

Пълен запис на състезанието - тук.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?