Медия без
политическа реклама

МОК може да отнеме медала на US атлетка заради политически жест

02 Авг. 2021
Рейвън Сондърс изобразява "Х" с ръцете си по време на церемонията по награждаване.
ЕПА/БГНЕС
Рейвън Сондърс изобразява "Х" с ръцете си по време на церемонията по награждаване.

Международният олимпийски комитет разглежда жеста на американската гюлетласкачка Рейвън Сондърс по време на церемонията по награждаване на стадиона в Токио. След като получи сребърния си медал Сондърс вдигна ръцете си, изобразявайки "Х", което е нарушение на олимпийската харта за забранени политически демонстрации и протести по време на церемониите.

МОК е в тясна връзка със световната федерация по лека атлетика и с американския олимпийски и параолимпийски комитет (USOPC), заяви говорителят на МОК Марк Адамс и потвърди че тече разследване. Санкцията за подобна проява е отнемане на медала. 

"Както всички останали делегации, олимпийският тим на САЩ се ръководи от олимпийската харта и правилата, определени от МОК за Токио 2020 - USOPC защити с изявление своята спортистка. - USOPC направи свое проучване и установи, че мирната изява на Рейвън Сондърс в подкрепа на расовата и социална справедливост, която се случи в края на церемонията, уважава всички нейни конкуренти и не нарушава правилата относно демонстрациите".

Миналия месец МОК облекчи правило 50, което забраняваше на спортистите всякакви политически и социални протести. Сега то им позволява да правят жестове на терена, при условие, че не прекъсват състезанието и го правят с уважение към останалите състезатели. Въпреки това заплахата за санкции остава, ако протестите се правят на подиума, по време на церемониите, какъвто е случаят със Сондърс.

Американската гюлетласкачка, която за първи път печели медал на олимпийски игри, възропта остро срещу заплахата за наказание.

"Нека се опитат да ми вземат медала", написа тя в "Туитър" по повод най-тежката санкция, полагаща се за политически демонстрации.

Жестът й е бил в подкрепа на потиснатите, се разбира от нейния ретуит на статия в уебсайта theGri за акцията ѝ. "Това е пресечната точка, където се срещат всички потиснати хора", обяснява тя въпросния "Х".

Още след като спечели сребърния си медал в неделя, Сондърс заяви, че се надява да продължи да вдъхновява цялата LGBTQ общност, афроамериканците, всички чернокожи хора по света и тези с нарушено психично здраве. По-рано тя бе разказала, че е имала големи проблеми именно с психичното си здраве и е страдала от тежки пристъпи на депресия.

Това не е първият политически или социален протест по време на игрите в Токио 2020, но за първи път се случва на официална церемония.

Капитанката на женския хокеен тим на Германия, например, излизаше във всички мачове с лента в цветовете на дъгата, в знак на солидарност с LGBTQ общността (така впрочем правеше и капитанът на бундестима по футбол Мануел Нойер по време на Евро 2020 миналия месец).

Австралийският футболен тим пък разгъна преди първия си мач на терена флага на аборигените, а няколко футболистки паднаха на коляно, в знак на протест срещу расовата неравност. По същата причина и костариканската гимнастичка Лусиана Алварадо вдигна юмрук и падна на коляно в края на своята програма в многобоя.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата