Quantcast

Медия без
политическа реклама

Министърът и „ЦСКА-София“ изпаднаха в противоречие за базите

Радостин Василев обяви, че ситуацията не е толкова сложна, но от клуба признаха, че не могат да си реализират проекта за нов стадион

23 Дек. 2021Обновена
Булфото
Срещата на спортния министър Радостин Василев (в средата, в дъното) с представителите на "ЦСКА-София".

Противоречие в изказванията на новия спортен министър Радостин Василев и представители на "ЦСКА-София" излезе наяве след срещата, която бе насрочена от министъра, за да бъдат изяснени проблемите и да се намери решение по въпроса със стадион "Българска армия" и тренировъчната база в Панчарево.

Преди разговора Василев показа убеденост, че въпросът ще бъде решен

"Както обещах, искам да направя първите стъпки по един проблем, който много дълго представлява огромен интерес и огромна болка в общественото пространство. Както на огромен брой привърженици, така и на министерството, защото един от най-добрите имоти продължава да е в много лошо състояние. Надявам се това, което се е случвало от 2015 г., повече от 6 години... днес да е първият етап от развитието на този казус, за да може футболен клуб ЦСКА да построи своя стадион, за да може ММС да защити своя интерес като собственик на имотите. Решението, което днес ще бъде взето, се надявам да достигне до краен етап в реализацията на един проект. Поставени сме в ситуация, в която работим с документи, подписани между страните в един предишен период, в който ние не сме били в министерството. Съумяхме доста бързо и с помощта на "Сердика спортни имоти" да вникнем в ситуацията. Считам, че тя не е толкова сложна, колкото е представена пред обществеността и се надявам да излезем с едно позитивно решение", заяви Василев пред представителите на "ЦСКА-София" - съсобственика Юлиян Инджов, синът на другия главен акционер Гриша Ганчев - Данаил, както и адвокат Станислав Трендафилов.

Разговорът продължи почти два часа, а след него пред медиите говори Инджов. Той не обяви големи новини, а само една малка - че се създава тристранна работна група, която да включва представители на клуба, на спортното министерство и на "Сердика спортни имоти". Те трябва да излязат до 15 януари с конкретни предложения за решения.

 

ПРОТИВОРЕЧИЕ

В началото на изказването си Инджов бе оптимист, че въпросът с реконструкцията на "Българска армия" най-сетне ще бъде решен. "Има напредък в отношението на държавата към спорта и надявам се скоро това да се усети. Надявам се министерството да си направи стратегия за футбола, а и за спорта като цяло. Също така да си изясни стадионите държавни ли ще са, частни ли... Кой ще ги строи тези стадиони - държавата ли, частни инвеститори ли... За пореден път се срещаме със спортен министър. Надявам се този път да се стигне до определени резултати", каза Инджов.

След това обаче той коментира, че не е толкова лесно да се премахнат пречките пред модернизирането на "Българска армия". "Предвижданията на подробния устройствен план за Борисовата градина не са благоприятни за "Българска армия". Те са само за ремонт, не и за строителство. Можем да сложим само едни навеси над трибуните и евентуално да боядисаме. Не се предвижда строителство. Нашият план (б.ред. - за нов стадион) към момента не може да бъде реализиран. Държавата имаше ангажимент да ни предложи имот със строителни книжа. Към момента обаче не могат да ни предложат повече от имот за ремонт. Трябва да се намери начин това да се промени. Затова не сме плащали наемите си - "Българска армия" и Панчарево нямат строителни книжа. Съответно не можем да направим инвестициите си, защото липсват тези документи", каза Инджов. С което всъщност даде да се разбере, че проблемът с базите на "ЦСКА-София" не е толкова лесно решим.

 

БЕЗ ПОВЕЧЕ НАЕМИ ЗА "ЦСКА-СОФИЯ"

След срещата говори и председателят на съвета на директорите на "Сердика спортни имоти" Людмил Лазаров. Той обяви, че ще се създаде ново дружество, като "ЦСКА-София" няма да плаща повече наеми. Но това няма да освободи клуба от натрупаните задължения. 

"Не е мираж, съвсем реално е осъществяването на този проект. Мисля, че министърът се ангажира с обсъждането на ПУП на Борисовата градина и смятам, че ще реализираме проекта. Не е това проблемът. Трябва да променим статута на Панчарево, тъй като се води земеделска земя. Поехме ангажимент, че тези проблеми ще бъдат решени. Ще започнем изваждането на нужните документи и строителни книжа. Постигнахме договорка, при учредяването на смесеното дружество, клуб ЦСКА да бъде освободен от заплащането на всякакви разходи. В момента, в който учредим новото дружество, ЦСКА спира да плаща наем. То ще бъде със собственост 50% на държавата - чрез "Сердика спортни имоти", и 50 % на ПФК ЦСКА. Подготвено е споразумението за прекратяване на старите взаимоотношения. "Сердика спортни имоти" апортира "Българска армия" и спортния комплекс Панчарево, с което ЦСКА ще бъде освободен от заплащане на наемни взаимоотношения. 

В този период започваме организация по набирането на строителните книжа, проектите и подготвянето на строителство. Новото дружество ще има капитал - непарична вноска от "Сердика спортни имоти" и парична - от ЦСКА. Досегашният наем не може да бъде опростен. Подобренията, които са направени в Панчарево - една част от тях ще ги приемем за сметка на наема. Останалата част ще я изплатят. Капиталът на новото дружество засега е 46 милиона. Направихме сериозна крачка и отиваме към строителство на ново съоръжение. В случай, че се провали строителството, държавата си запазва активите в това дружество. Нашата идея е да се събори всичко до основи и да се построи ново модерно съоръжение", обясни Лазаров.

 

ЛЕК ОТБОЙ

След срещата си с "ЦСКА-София" Радостин Василев призна, че не всичко ще зависи от него за решаване на проблема със стадион "Българска армия". "Въпросът с "Българска армия" и "Панчарево" е много сложен. Натрупани са дългове, които не знам защо толкова години не са коментирани. Вече от градоустройството ще стане ясно дали ЦСКА ще може да направи промените, които иска. За съжаление, това не е от моята компетенция. Целта ми е да стана мост между ЦСКА и "Сердика спортни имоти". Проблемите със стадиона на ЦСКА са основно извън Министерството на спорта. Заедно трябва да разговаряме с главния архитект на София и да разрешим проблемите. Когато всички детайли около инвестициите на ЦСКА се уточнят, ще излезем с официална информация“, каза министърът.

 

СРЕЩАТА С "ЛЕВСКИ"

Втората среща на спортния министър за деня бе с представителите на "Левски" - собственикът на клуба Наско Сираков и изпълнителният директор Ивайло Ивков. Последният заяви след края: "Срещата премина много позитивно. Бяхме откровени. Новият министър е решен да помогне на българския спорт с ясни правила. Искаме "Левски" да може да разчита на държавата, като на майка, а не като на мащеха. Разисквахме всякакви теми. Говорихме и как футболните клубове да не бъдат третирани като предприятия, които бълват продукция и печелят - със същите данъчни ставки. Той, като член на Министерски съвет, може да лобира за всички клубове с ясни правила и те да разчитат на държавната помощ. Говорихме за стадион "Георги Аспарухов". Казали сме какви са нуждите ни и какви са възможностите ни. Не сме искали пряка помощ. Вярвам, че той ще направи преценка как държавата ще се намеси, тъй като това е държавна собственост. "Левски" сам ще излезе от ситуацията, в която се намира. Не сме искали пряка помощ. Говорихме за инвестиция от страна на държавата в инфраструктурите. Очаквам инвестиция на държавата в рамките на възможното, разумното и без да се ощетяват други". 

 

НОВ РЕСОР

Портфейлът на Радостин Василев ще включва и политиката за младежта. Парламентът днес одобри решение в този дух, внесено от Министерския съвет. Така всъщност ресорът се връща във ведомството, където беше в периода от 2013 г. досега, но новите управляващи за кратко бяха решили, че министерството трябва да бъсе посветено ексклузивно на спорта.

Това решение получи подкрепата и на опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС. Бившите управляващи се съгласиха, че въпросите на младежта трябва да са издигнати на министерско ниво. Самият Василев коментира промяната така: "От този момент съм министър на младежта и спорта. Сектор "младеж" остава в нашето министерство. Настоявах това име да остане. Всичко е спокойно. Тази сутрин официално е направена промяната. Първите ми впечатления са, че този отдел (б.ред. - за младежта) досега е бил неглижиран, сега смятам да го развивам."

 

Още по темата