Медия без
политическа реклама

Лъсна калпава изработка на недовършения ст. "Христо Ботев"

Фенове на отбора роптаят заради лошото изпълнение и забавянето на пусковия срок на една от гордостите на Бойко Борисов

20 Яну. 2023Обновена
Една от нередностите по недовършения стадион "Христо Ботев", открити от фенове на "Ботев" (Пд).
Фейсбук
Една от нередностите по недовършения стадион "Христо Ботев", открити от фенове на "Ботев" (Пд).

Гневът на феновете на футболния "Ботев" (Пд), свързан с строежа на клубния стадион, отново набра сила. Причината е в открити от привържениците дефекти на недовършения обект, които са допуснати от фирмата изпълнител на обществената поръчка - ПИМК, а след това са пропуснати от строителния надзор.

Недоволството се допълва и от поредния неспазен срок за завършване на стадиона. Дълго време управителят на ПИМК - Илиян Филипов, уверяваше, че стадионът ще бъде готов без козирка до 19 декември 2022 г. (б.р. - търсеше се символика заради годината на основаване на клуба - 1912). А също така имаше и обещание "Христо Ботев" да е в състояние да посреща мачове от пролетния сезон в Първа лига.

Набелязаната дата обаче мина, а до момента стадионът все още не е завършен. Също така не се вижда как до подновяването на първенството (11-12 февруари) БФС може да даде лиценз на съоръжението за провеждане на официални двубои.

Заради всички тези неуредици феновете организират среща в неделя от 11:00 ч. в пловдивския хотел "Империал", за да се обсъдят бъдещите действия, включително и протести. Привържениците на "Ботев" (Пд) вече неколкократно протестираха заради проточилия се вече над 10 години строеж. В резултат през февруари 2021 г. тогавашното правителство на Бойко Борисов отпусна 37 млн. лв. (25 млн. за ст. "Христо Ботев" и 12 млн. за стадиона на другия пловдивски елитен клуб - "Локомотив"). Лидерът на ГЕРБ след това неколкократно изтъкваше жеста, но се оказа, че тези средства са недостатъчни.

След няколко протеста пред общината, включително и персонално срещу кмета на Пловдив Здравко Димитров, общинският съвет гласува тегленето на голям кредит, от който 24 млн. лв. бяха предвидени поравно за двата стадиона - по 12 млн. Това обаче не уталожи гнева на феновете и се предполага, че именно забавянето на строежа на стадиона е една от причините Димитров да не получи доверието на ГЕРБ да бъде кандидат за кмет за още един мандат.

Междувременно Борисов, който над година и половина вече е извън изпълнителната власт, два-три пъти "инспектира" ст. "Христо Ботев" и увери, че там ще се играе финал от европейски клубен турнир. След това дори прати бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков (б.р. - който в момента е само депутат) като компетентно лице да провери какви са неуредиците около строителството.

Към момента обаче явен краен резултат не се вижда, а дори и качеството на изпълнение е под въпрос.

Да си представим, че лидерът на БСП Корнелия Нинова точно в този момент инспектира недовършената зала "Арена Бургас".

 

ОГЛЕД

Кметът Здравко Димитров се активизира след публикуването на снимките и отиде да направи оглед на строежа на стадиона. Той беше придружаван от привърженици на отбора. "Нормално е в процеса на изграждане на обект с подобен мащаб да има някои несъвършенства. Благодаря на феновете за тяхната бдителност и изненадващата инспекция, която направихме. Заедно констатирахме недостатъци и дадох предписание за тяхното отстраняване. Убеден съм, че строителят ще репарира всички забележки. В противен случай обектът няма да бъде приет и пуснат в експлоатация.

Към настоящия момент общината задържа 3 милиона лева, които ще бъдат преведени на фирмата изпълнител след окончателно становище на приемателна комисия, в която са включени представители на Регионалната дирекция за строителен контрол, фирмата по надзора, пожарна безопасност, полиция и строителни инженери", заяви Димитров, цитиран от БТА.

Кметът допълни, че според оценките на специалистите цялостното завършване на стадион "Христо Ботев" с наличните средства е невъзможно. Необходими са още около 28 млн. лева, които са поискани с писмо до Министерски съвет. По нареждане на кмета ще бъде създадена и специална работна група с представители от Община Пловдив и общински съветници, която ще наблюдава процеса по завършването на стадиона.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата