Quantcast

Медия без
политическа реклама

Илон Мъск се пошегува, че купува "Манчестър Юнайтед"

Милиардерът предизвика смут за няколко часа със свой туит за английския клуб

17 Авг. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Илон Мъск

Най-богатият човек в света Илон Мъск, собственик на SpaceX и Tesla предизвика медийна шумотевица с изявлението си, че възнамерява да купи английския футболен клуб "Манчестър Юнайтед". "Освен това купувам "Манчестър Юнайтед", заповядайте", написа милиардерът в Туитър. Сензацията обаче трая едва няколко чака. Мъск, който е известен с честите си шеговити туитове, първо написа: "Стендъп е моето странично занимание". А сетне публикува и друго съобщение: "Не, това е една шега, която се върти от доста време в Туитър. Нямам намерение да купувам никакъв спортен отбор".

"Манчестър Юнайтед" е основан през 1878 г., а сегашното си име получава през 1902 г. Това е един от най-популярните и успешни футболни клубове в света. В своята история отборът е печелил 20 пъти английската Висша лига и три пъти Купата на европейските шампиони.

В момента собственици на клуба са семейство Глейзър от САЩ. Американският бизнесмен Малкълм Глейзър (1928-2014 г.) купува поетапно акции на "Манчестър Юнайтед" от 2003 г. насам, след като от 1990 г. те са в свободно обращение. До октомври 2004 г. той притежава повече от 30% от акциите на клуба, а през май следващата година успява да придобие контролния пакет акции. След това Глейзър увеличава дяловото си участие до 75%, което му позволява да промени статута на клуба от акционерно дружество в частно дружество и да извади акциите от обръщение.

Впоследствие Глейзър придобива пълен контрол над клуба, коeто му струва около 1,47 млрд. долара. През 2006 г. той включва децата си в управлението на "Манчестър Юнайтед" - понастоящем синовете му Джоел и Абрахам са съпредседатели на борда на директорите на клуба. Поемането на контрола над "Манчестър Юнайтед" от страна на семейство Глейзър предизвика остри критики от страна на феновете, които все по-ативно настояват клубът да бъде продаден на друг собственик.

Още по темата