Медия без
политическа реклама

Джокович: Ще жертвам всички титли, ако ме принуждават да се ваксинирам

Не съм антиваксър, но подкрепям свободата на личен избор, заяви тенисист №1 в света

15 Февр. 2022
ЕПА/БГНЕС

Тенисист №1 в света Новак Джокович предпочита да жертва всички потенциални бъдещи трофеи, вместо да бъде принуден да се ваксинира срещу коронавируса. Това обяви самият 34-годишен сърбин пред Би Би Си в своето първо интервю, откакто преди месец беше депортиран от Австралия заради визови неуредици покрай полученото медицинско позволение да участва в Australian Open без поставен препарат срещу COVID-19.

Джокович заяви, че не се асоциира с антиваксърските настроения, но подкрепя правото на личен избор. Запитан дали би пропуснал участие в турнири като "Уимбълдън" и "Ролан Гарос" заради своята позиция спрямо ваксините, водачът в световната ранглиста заяви:

"Да, това е цената, която съм готов да платя."

И добави: "Никога не съм бил против ваксинацията. Като дете са ми поставени всички задължителни ваксини. Но винаги съм подкрепял свободата на избереш какво поставяш в тялото си."

20-кратният шампион в Големия шлем сподели, че се надява ваксинационните изисквания на определени турнири да бъдат облекчени, за да може да играе "още много години". Но също така подчерта, че е готов да се откаже от надпреварата за най-много "мейджър" трофеи, в която вече изостава с един от новия шампион в Мелбърн Рафаел Надал. Запитан защо, Джокович отговори:

"Защото принципите на вземане на решения за тялото ми са по-важни от всяка титла или каквото и да било друго. Опитвам се да бъда в синхрон с тялото си, доколкото е възможно."

Сърбинът добави, че винаги е бил "верен последовател на уелнес, благополучието, здравето, храненето" и че решението му е било частично повлияно от положителното въздействие, което фактори като промяна на диетата и режим на сън са имали върху способностите му като спортист.

"Не изключвам поставяне на ваксина в бъдеще, защото всички заедно се опитваме да намерим най-доброто решение, за да прекратим ковид. Отново казвам, че никога не съм бил против ваксинацията. Разбирам, че на глобално ниво всеки полага усилия да се справи с този вирус и се надявам, че скоро ще успеем", заяви още Джокович.

Въпреки това той е категоричен, че на този етап няма да си постави препарат срещу COVID-19, защото усеща конфликт между индивидуалната автономия и колективното добро. "Все пак като елитен спортист професията ми зависи от моето тяло. И всеки необоснован риск може да е пагубен за работата ми", посочи той.

Такова нещо не се е случвало никога, дори когато тук са гостували значими политици като Ангела Меркел. За първи път виждам всички секретарки, готвачи и готвачки да се струпат, за да видят нашия гост, а журналистите да са на три реда.

Джокович коментира и множеството спекулации, свързани с последователността на събитията в навечерието на Australian Open през януари. Мнозина смятат, че тенисистът много удобно е имал положителен тест за ковид в средата на декември, въз основа на който тъкмо навреме е получил медицинско разрешение да участва неваксиниран на първия за годината турнир от Шлема.

"Разбирам, че има много критика, и разбирам, че хората развиват различни теории какъв страхотен късметлия съм или колко удобно се е подредило всичко - коментира сърбинът. - Но за никого не е късмет и удобство да се зарази с ковид. Милиони хора по света страдаха и все още страдат от болестта. Така че приемам това много сериозно. И наистина не ми е приятно, ако някой смята, че съм злоупотребил с нещо, за да се сдобия с положителен PCR тест и да замина за Австралия."

Попитан дали знае за какъвто и да е опит за подправяне на някой от направените му тестове, каквито подозрения също се появиха след медийни разследвания в Германия и Великобритания, тенисистът лаконично отвърна: "Не."

Новак Джокович разкри и някои свои впечатления, натрупани по време на едноседмичния престой в хотела за принудително настаняване на мигранти и неваксинирани туристи в Мелбърн:

"Бях наистина тъжен и разочарован от начина, по който всичко се разви за мен в Австралия. Не беше лесно. Да, имаше грешка в моята декларация за пътуване, но тя в никакъв случай не беше умишлена. Това беше прието както от Федералния съд, така и от министъра на имиграцията. Така че, това, което хората може би не осъзнават, е, че аз не бях депортиран от Австралия, защото не съм ваксиниран или защото съм нарушил някое правило, или защото съм допуснал грешка в декларацията. Причината, поради която бях депортиран, беше, че министърът на имиграцията се възползва от правото си еднолично да анулира визата ми заради презумпцията, че може да създам антиваксърски настроения в страната. С което аз категорично не съм съгласен."

Новак Джокович не е представлявал пряк риск за разпространението на коронавируса в Австралия, но е бил явна заплаха за обществения ред и потенциално вдъхновение за антиваксърски настроения в страната.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата