Медия без
политическа реклама

В Англия прекратяват масовото коленичене на футболни мачове

03 Авг. 2022
Футболистите в Англия вече ще застават на едно коляно само в отделни моменти от сезона в Премиър лийг и във финалите на турнирите за различните национални купи.
ЕПА/БГНЕС архив
Футболистите в Англия вече ще застават на едно коляно само в отделни моменти от сезона в Премиър лийг и във финалите на турнирите за различните национални купи.

Футболните клубове от английската Висша лига гласуваха за прекратяване на колениченето преди всеки мач и обявиха, че ще демонстрират срещу расизма по този начин само в "специфични моменти". Играчите ще застават на едно коляно преди първия и последния мач от сезона, в избрани кръгове през октомври и март и на т. нар. Боксинг дей (26 декември), както и във финалите за различните купи на Острова.

Отборите в Премиър лийг въведоха практиката с масовото коленичене след първия съдийски сигнал през 2020 г. То беше възприето като знак на подкрепа към антирасисткото движение Black Lives Matter (б. р. - "черните животи имат значение"), набрало популярност след убийството на чернокожия Джордж Флойд от полицията в САЩ.

Много футболисти обаче вече смятат, че то е загубило своето въздействие и послание, като някои от тях спряха да го практикуват още през миналия сезон. Общото решение за спиране на колениченето в Англия беше взето от капитаните на 20-те елитни отбора, които обсъдиха темата на специална сбирка в Лондон в навечерието на новото първенство.

След нея беше публикувано официално съвместно изявление, в което се казва:

"Решихме да изберем значими моменти, в които да заставаме на коляно по време на сезона, за да подчертаем нашето единство срещу всички форми на расизъм и така да продължим да показваме нашата солидарност към общата кауза. Оставаме твърдо решени да изкореним расовите предразсъдъци и да създадем приобщаващо общество с уважение и равни възможности за всички."

Изп. директор на Премиър лийг Ричард Мастърс коментира, че всички в лигата продължават да са "напълно отдадени на проблема". Пред Би Би Си той добави, че решението за по-рядко коленичене е взето от футболистите, тъй като "се опасяват, че то губи своята сила и импулс".

През последните две години имаше и негативни реакции срещу заставането на коляно, особено срещу английския национален отбор. Играчите на "трите лъва" бяха освирквани дори от част от своите фенове, като недоволните запалянковци твърдяха, че подобна проява на подкрепа за борбата срещу расизма е "донякъде марксистка".

Сред играчите, които самоволно престанаха да коленичат, пък беше нападателят на "Кристъл Палас" Вилфрид Заха, който прекрати демонстрацията още през февруари 2021 г. "Няма значение дали коленичим или стоим прави, някои от нас продължават да получават обиди", аргументира се тогава националът на Кот д`Ивоар.

Новият сезон във Висшата лига се открива в петък (5 август) с лондонското дерби "Кристъл Палас" - "Арсенал".

Националът на Кот д`Ивоар и нападател на "Кристъл Палас" Уилфред Заха стана първият футболист в английската Висша лига, който не отдаде почит на движението Black Lives Matter.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата