Quantcast

Медия без
политическа реклама

Жотева: Протестите удрят по свободата на словото

И Александър Йорданов обиди демонстрантите: Абсолютни простаци

10 Окт. 2020Обновена
БГНЕС
Бетина Жотева

България ще падне още надолу от 111 място в класацията за свобода на словото заради протестите. Случващото се след "Панорама" е позор, не славен миг за протестиращите, а резолюцията на Европейския парламент е един партиен документ, написан от партийни функционери, който преследва партийни дивиденти и вероятно ще ги получи. 

Това са част от консттациите, които сподели председателят на СЕМ Бетина Жотева пред БНТ.

"Догодина, след тези изтъпления срещу журналисти по улиците, не би трябвало да заемем по-високо място", това заяви Жотева във връзка с класацията на "Репортери без граница", в която страната ни изпадна през последните години до незавидното 111-о място. "И след яйца, риба и не знам си какво си, изсипани по площадите, и след хулене на хора, защото имат различно мнение от улицата, не би трябвало да сме на по-високо място. Аз поне не го виждам така, за съжаление", обясни Жотева.

По думите й протестиращите нямат никави права да бъдат агресивни срещу жунралисти, които работят в определена медия, когато те изпълняват служебните си задължения. "Това което се случва с "Панорама" е невероятен позор и слага страшно петно на онези, които твърдят, че се борят за свободни медии и свободна журналистика.", смята председателят на СЕМ.

"Каквото е написано в доклада на ЕК за състоянието на медиите е вярно. И трябва много сериозно да се мисли по този въпрос. Вярно е, че СЕМ е независим. Там пише, че имаме нисък риск по този проблем за независимост", обясни тезата си тя.

"Страшният проблем е собствеността на медиите - има медии, които спазват закона и за тях се знае всичко, но има и такива, които не го правят. Какви са санкциите за това?", попита Жотева, според която закона не се спазва у нас и министърът на културата Боило Банов следва да каже какво е посочено в регистъра, който ведомството му трябва да води.

"Наистина собствеността на медиите се използва в много случаи като форма за натиск върху редакционната политика и самите журналисти. България има специален закон за собствеността на медиите, моля спазвайте го.", призова председателят на СЕМ.

В същото време Жотева нарече резолюцията на ЕП "партиен документ, написан от партийни функционери, който преследва партийни дивиденти". Тя подчерта, че тези резолюции се пишат от партийни хора, а не от експерти. 

 

ОЩЕ ЖУПЕЛ

Евродепутатът Александър Йорданов (ГЕРБ - СДС) също обиди протеста. "Всичко е нормално в България! А че протестират 100-200 души, ами нека си протестират! Това е нормално. Нали ги видяхме снощи пред Българска национална телевизия. Абсолютни простаци бяха това, а не протестиращи. И трябва да се наричат нещата с истинските имена! Това са лумпени“, заяви той, цитиран от БНР. 

Още по темата