Медия без
политическа реклама

Жалба на Сашо Йовков оставя Кошлуков още дълго начело на БНТ

Съдебното дело относно конкурса на СЕМ за нов шеф на телевизията се пренася във ВАС

15 Юни 2023
Илияна Кирилова

Съдебна жалба на бившия спортен водещ Сашо Йовков ще остави генералния директор на БНТ Емил Кошлуков още неопределено време начело на обществената телевизия, въпреки че мандатът му изтече още през юли 2022 г. "Дневник" съобщава, че в последния възможен момент Йовков е обжалвал пред  Върховния административен съд решението на Административен съд София област да обяви за незаконосъобразен начина, по който Съветът за електронни медии приключи миналогодишния конкурс за генерален директор на БНТ, в който не бе избран победител. Това бе първият път, в който на Кошлуков бе дадена възможност да продължи да управлява БНТ след края на законовия срок. Както "Сега" писа, впоследствие СЕМ реши да не обжалва постановлението на АССО с цел да не се затъва в нови съдебни процедури, а да се съобрази с предписанията на първата съдебна инстанция. 

Те бяха медийният регулатор да гласува отново кандидатурите на всички допуснати претенденти, които бяха осем на брой. АССО указва всеки член на медийния регулатор да гласува със „за“ или „против„, но не и с "въздържал се". По време на конкурса през 2023 г. част от членовете на СЕМ се произвесоха и по третия начин, в резултат на което нито един от кандидатите за директорския стол в БНТ не получи необходимите му поне три от общо пет гласа, колкото са членовете на СЕМ. 

Сашо Йовков обаче очевидно смята да оспори решението на АССО. Той и действащият генерален директор на БНТ бяха конкуренти в процедурата, която СЕМ организира през лятото на 2022 г. Отново както "Сега" писа, след като Кошлуков остана на поста си, той назначи спортния журналист на работа в БНТ3. Впоследствие пък Йовков няколко пъти блокира съдебния спор в АССО, който започна през есента на м.г. и бе решен едва в края на май 2023 г. 

Адвокатите на спортния журналист Сашо Йовков, който в момента е подчинен на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, за пореден път не позволиха решаване по същество на съдебното дело срещу решението на Съвета за електронни медии от юни да не избере нов шеф на
Вече повече от шест месеца процедурни хватки бавят решаването на съдебното дело за неуспешния опит на Съвета за електронни медии (СЕМ) да избере нов генерален директор на БНТ на мястото на сегашния Емил Кошлуков.
След пет отлагания при шестия опит най-после бе обявено за решаване съдебното дело срещу резултатите от миналогодишния конкурс на Съвета за електронни медии (СЕМ) за избор на нов генерален директор на БНТ след края на мандата на Емил Кошлуков.
Административният съд-София област обяви за незаконосъобразен начина, по който Съветът за електронни медии приключи миналогодишния конкурс за генерален директор на БНТ, в който не бе избран победител.
С пълно единодушие Съветът за електронни медии реши да не обжалва решението на Административен съд-София област, който указа на медийния регулатор да прегласува миналогодишния конкурс за генерален директор на БНТ от фазата на оценката на допуснатите кандидати.

 

Още по темата