Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сашо Йовков за трети път отложи делото за поста на Кошлуков

Съдът ще заседава отново в средата на декември

03 Ноем. 2022
Илияна Кирилова
Сашо Йовков

Адвокатите на спортния журналист Сашо Йовков, който в момента е подчинен на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, за пореден път не позволиха решаване по същество на съдебното дело срещу решението на Съвета за електронни медии от юни да не избере нов шеф на националната телевизия на мястото на Кошлуков. Така Йовков за пореден път помага на бившия политик и депутат да се задържи още и още начело на обществената медия, въпреки че мандатът на Кошлуков изтече преди близо пет месеца. Както „Сега“ вече писа, след като конкурсът на СЕМ се провали и Кошлуков остана начело на БНТ, той назначи Йовков, който бе негов съперник в процедурата за шефския пост, за консултант в спортния канал БНТ3.

Делото срещу решението на СЕМ да не избере нов директор на БНТ бе заведено през лятото от юриста Ирина Величкова, която също бе претендент за позицията. След като в началото на септември Йовков блокира старта на процеса, представяйки болничен непосредствено преди първото заседание, а по-късно стана причина и за второ отлагане, днес чрез адвокатите си той отново отложи съдебното решение. Повод за това стана неявяването като свидетел на стенографката от последното заседание от конкурса за генерален директор, която процесуалните представители на Йовков искат да бъде разпитана. Те твърдят, че така ще се установи дали на въпросното заседание е взето решение за прекратяване на конкурса.  

Юрисконсултите на СЕМ отговориха, че е недопустимо със свидетелски показания да се доказват факти и обстоятелства, които фигурират в официален документ. На предишното заседание представителите на медийния регулатор посочиха още, че на сайта на СЕМ отдавна са качени протоколите от изброените заседания. И коментираха, че стенографката е техническо лице, което не би могло да установи наличие или отсъствие на административен акт.

Днес обаче съдията от Административен съд-София област прие исканията на адвокатите на Йовков, въпреки че специално подчерта, че наистина е недопустимо данни от официален документ да се доказват със свидетелски показания. Тя каза също обаче, че иска да предостави всички възможности на Йовков за получаване на правна защита. След това съдията постанови стенографката да бъде призована отново, като този път на призовката да се запише, че явяването й е задължително. Така поредното четвърто заседание по делото бе насрочено за декември.  

Както „Сега“ писа, в конкурса за за шефския стол в БНТ участваха общо осем души - действащият директор Кошлуков, Сашо Йовков, Ирина Величкова, Сашо Диков, Василена Матакева, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. Никой от тях обаче не спечели, след като през юни петимата членове на СЕМ не успяха да съберат поне три гласа за нито един от кандидатите, в резултат на което оставиха Кошлуков да управлява националната медия. По време на дискусиите тогава направи впечатление, че представителите на президента Румен Радев в регулатора – председателят на СЕМ Соня Момчилова и бившият репортер в Би Ти Ви Габриела Наплатанова, правят всичко възможно нито един противник на Кошлуков да не събере нужния брой гласове. След като конкурсът на СЕМ се провали, първоначално Момчилова заяви, че още на следващото заседание на съвета през юли ще обяви старт на нова процедура за директор на БНТ. По-късно обаче тя използва делото на Ирина Величкова като повод да отложи обявяването й за след съдебното решение. Така вече е очевидно, че през тази година нов конкурс за шефския пост на „Сан Стефано“ 29 няма да бъде открит.

Още по темата