Медия без
политическа реклама

Делото за шефския стол в БНТ тръгна към финал

Предстои първата съдебна инстанция да каже дали конкурсът на СЕМ е проведен законосъобразно

14 Март 2023
През 2022 г. СЕМ не избра нов директор след края на мандата на Кошлуков.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
През 2022 г. СЕМ не избра нов директор след края на мандата на Кошлуков.

След пет отлагания при шестия опит най-после бе обявено за решаване съдебното дело срещу резултатите от миналогодишния конкурс на Съвета за електронни медии (СЕМ) за избор на нов генерален директор на БНТ след края на мандата на Емил Кошлуков. За разлика от предишните пъти, този път пред съдията от Административен съд-София област се явиха както адвокатът на жалбоподателя Ирина Величкова, която бе един от участниците в процедурата на СЕМ, така и юристите на медийния регулатор, който е ответник, а също и процесуалният представител на Кошлуков. Никой от тях не възрази да се даде ход на делото, в резултат на което председателят на съдебния състав обяви, че предстои да излезе с решение.

Преди това бе разпитана стенографката на последното заседание в рамките на конкурса на СЕМ, провел се в края на юни м.г. Тя се яви по настояване на адвокатите на спортния журналист Сашо Йовков, който също участваше в процедурата и не спечели. С искането си въпросната жена да бъде разпитана волейболният коментатор, който междувременно бе назначен от Кошлуков на работа в БНТ3, на няколко пъти стана причина за отлагането на делото. Днес обаче нито Йовков, нито защитата му се яви в АССО, за да чуе показанията. Пред съда стенографката каза, че не е възможно някое от решенията на СЕМ във въпросния конкурс да не е отразено в съставения от нея протокол. А също и че не е възможно да се е провело гласуване, което тя да е пропуснала да опише. Все неща, които вече бяха добре известни, тъй като конкурсът на СЕМ за шефския пост на БНТ бе предаван директно по БНТ2, а пък протоколите от надпреварата са публични.

В миналогодишното състезание на СЕМ участваха общо осем кандидати за нов директор на БНТ-  действащият Кошлуков, споменатите Ирина Величкова и Сашо Йовков, а също и Сашо Диков, Василена Матакева, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. Нито един от тях обаче не получи поне три гласа от петимата членове на съвета, в резултат на което конкурсът не излъчи победител и Кошлуков продължи да управлява обществената медия и след изтичането на мандата. Делото срещу този развой на процедурата, заведено от Величкова, започна на 1 септември 2022 г.    

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

СЕМ, БНТ

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?