Медия без
политическа реклама

СЕМ спря излъчването на руски телевизии в България

Интернет платформа на БНР ще излъчва общественото радио на Украйна

01 Март 2022Обновена
Вносител на предложението е шефката на СЕМ Бетина Жотева.
БГНЕС
Вносител на предложението е шефката на СЕМ Бетина Жотева.

С четири гласа "за" и един "въздържал се" Съветът за електронни медии реши да ограничи временно разпространението на руски телевизионни програми на територията на България, съобщи за "Сега" членът на регулатора Розита Еленова. Става дума за каналите RT и производните й и за агенция "Спутник" и производните й. Решението е подкрепено и от шефа на СЕМ Бетина Жотева, която бе вносител на предложението, и от членовете му София Владимирова и Галина Георгиева. Докладът вече е изпратен на Комисията за регулиране на съобщенията, която ще бъде натоварена с техническата част по изпълнението му.

Според Еленова медийният регулатор дори е закъснял да се намеси в ситуацията с излъчването на държавни руски медии у нас, тъй като България отдавна е в ситуация на хибридна война. "Тези руски медии доказаха, че не могат да представят безпристрастно новините и днес ние провеждаме нормален акт на контрол поради продължила агресивна пропаганда. В ситуация сме, когато словото преминава в незаконни действия. В Европа се допуска  минимално необходимата намеса за постигане на целите на обществения интерес. В момент на военна агресия се подстрекава към омраза и насилие, нещо, което е наказуемо престъпление дори и в крайно либерално законодателство като нашето", коментира тя. 

Единственият "въздържал се" при гласуването е била Соня Момчилова, която миналата година бе назначена в надзорния орган от държавния глава Румен Радев.

 

ПРЯКО ПРЕДАВАНЕ

Платформа на БНР ще излъчва общественото радио на Украйна

Украинското радио, част от Националната обществена радио и телевизионна компания на Украйна (UA:PBC), вече е достъпно в платформата БИНАР на БНР, съобщиха от пресслужбата на националното радио. Така БНР дава възможност на бежанците от Украйна в България да се информират за случващото се в страната им от техни източници и на техния език. "Националната обществена радио и телевизионна компания на Украйна, която е пълноправен член на Европейския съюз за радио и телевизия, разреши препредаването на своя сигнал. БНР също е член на ЕBU. Украинското радио може да бъде слушано и на платформите на обществените радиа в Полша и Румъния. Украинското радио денонощно излъчва актуална информация за отбраната на страната. Военни анализатори, експерти и представители на държавната власт участват на живо в предаванията и репортажите. Програмата на живо се прекъсва само по време на сигнал за тревога, когато журналистите се крият в убежище, но веднага щом сирените спрат, живото предаване се възобновява, се отбелязва в съобщението на БНР.

 

Министерството на отбраната не е ограничило достъпа до руски сайтове и телевизии на територията на България, съобщиха за "Сега" от ведомството. Нямаме законовия лост да го направим", казаха от пресцентъра на МО.

 

Първата жертва на всяка война е истината, казва Есхил преди около 2500 години. Но това, което различава руската инвазия в Украйна от всички подобни събития в миналото, е абсолютното количество информация. Смайващ обем от данни.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата