Медия без
политическа реклама

Сашо Йовков блокира и на втора инстанция делото за шефския стол в БНТ

Спортният журналист продължава да протака времето, в което Емил Кошлуков е начело на телевизията след изтичането на мандата му

Сашо Йовков
Сашо Йовков

След като на първа инстанция съдебното дело за резултатите от последния конкурс за шеф на БНТ, провел се през 2022 г., бе отлагано многократно по искане на спортния журналист Сашо Йовков, вчера същото се случи и при старта на процеса във втората и решаваща фаза. Делото във Върховния административен съд (ВАС) също не можа да започне от раз, след като се оказа, че два дни преди откриващото заседание, на 31 май, Йовков е оттеглил пълномощното на адвоката, който е трябвало да го представлява. В деня преди процеса пък се контузил, поради което вчера на съдиите бе представен болничен лист на името на бившия волейболен коментатор.

В резултат тричленният състав на ВАС отложи заседанието по негово искане. Нова дата още не е насрочена, като е много вероятно то да се състои след месеци, като се има предвид, че през ноември м.г. върховният съд насрочи началото на процеса за 3 юни.

По сходен начин Йовков блокира старта на делото и в Административен съд-София област (АССО), където то трябваше да започне през септември 2022 г. Тогава обаче кадърът на БНТ отначало поиска да се яви лично, но впоследствие пак негово заболяване се оказа препъникамък за започването на процеса. Впоследствие той бе отложен още няколко пъти по искане на Йовков, а един път причина за отлагането стана действащият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков.

Всичко това води дотам, че Кошлуков продължава да управлява обществената телевизия вече близо 2 години след изтичането на 3-годишния си мандат, който според Закона за радиото и телевизията трябваше да приключи през лятото на 2022 г. Това обаче не се случва, като основна заслуга за протакането има именно Йовков. Важна подробност в целия казус е, че през 2022 г. Кошлуков назначи пенсионирания волейболен спец за външен консултант на спортния канал БНТ3.

Йовков и Кошлуков бяха съперници в конкурса за директорския стол на БНТ през 2022 г., а след това двамата се превърнаха в главни действащи лица в последвалия съдебен спор. Както "Сега" писа, преди 2 г. Съветът за електронни медии не успя да избере нов шеф на БНТ, след като нито един от участниците не получи нужните поне 3 гласа от общо 5 членове на медийния регулатор. Така конкурсът бе прекратен и Кошлуков уж временно запази мястото си.

Тогавашният председател на СЕМ Соня Момчилова обяви, че още на следващото заседание през юли ще обяви начало на нов конкурс. След това обаче стана ясно, че прекратяването на процедурата е обжалвано, СЕМ се отказа от намеренията си до окончателното приключване на съдебната сага.

През май 2023 г. първата инстанция отсъди, че СЕМ е приключил по незаконосъобразен начин процедурата, с която Кошлуков трябваше да бъде заменен в БНТ. Административният съд-София област указа всеки от членовете да гласува за кандидатите с "Да" или с "Не", но не и с "Въздържал се", както направиха хората от президентската квота в СЕМ - председателят Момчилова и бившият репортер от Би Ти Ви Габриела Наплатанова. След решението на първата инстанция съветът взе решение да не обжалва становището на АССО и да приключи конкурса по указания начин, но отново Йовков внесе жалба във ВАС и така остави Кошлуков за още неопределено време начело на обществената телевизия.

Освен Кошлуков и Йовков, в конкурса на СЕМ участваха още бившият юрисконсулт на БНТ Ирина Величкова, която след края обжалва резултатите. Участваха още Сашо Диков, членът на управителния съвет на БНТ Василена Матакева, бившият шеф на новините и актуалните предавания на bTV Венелин Петков, кореспондентът на БНТ Красимир Ангелов и университетската преподавателка Светлана Божилова. От всички тях само Величкова изпраща свой адвокат на съдебните заседания, а Диков, Матакева, Петков, Ангелов и Божилова нито се явяват, нито се представляват. 

Още по темата