Медия без
политическа реклама

Политиците се отнесоха нагло с искане на журналистите в НС

Единствено бившият председател на парламента Никола Минчев се е застъпил за отварянето на кулоарите

Кулоарите са забранени за репортери.
Ева-Мария Райкова
Кулоарите са забранени за репортери.

На председателски съвет е било отхвърлено искането на репортерите, които работят в парламента, да получат достъп до кулоарите, където са кабинетите на партиите и където законодателите прекарват голяма част от времето си. За решението съобщи депутатът от ИТН Стансилав Балабанов. 

По думите му ''с насмешка Пеевски и Кирил Петков на председателския съвет изкоментираха, че по никакъв начин не трябва да имате достъп до стаите, каква работа имате при народните представители, вашето място е тук, където са благоволили да ви пуснат въобще''. Единствено бившият председател на парламента Никола Минчев се е застъпил за отварянето на кулоарите. А обсъждането на този казус, според източници на ''Сега'', преминало в шеги как репортерите ще получат най-много контакт или разклонител. Надигнали се и гласове против вендинг машината в коридора, отредена за работа на журналистите.

Миналата седмица в деловодството на Народното събрание бе внесена подписка, подкрепена от 85 представители на различни медии, които работят в парламента. Едно от главните им искания беше да се осигури достъп до кулоарите, без право на записване на видео и аудио съдържание и фотографско заснемане. В момента, за да си свършат работата, репортерите разчитат или на изявления в тясното пространство пред пленарната зала, или от т.нар. трибунка, която се намира два етажа по-долу и която се използва изключително рядко. 

След коледно-новогодишните празници някои от исканията все пак ще бъдат изпълнени, като засега не е ясно кои точно. В подписката фигурира искането за по-бърз интернет пред пленарната зала, допълване на условията и реда за издаване на журналистическите акредитации заради злоупотреби от страна на някои медии, превръщане на пространството пред пленарната зала в работна зона. Искания имат и фоторепортерите и операторите. 

Ето и пълния текст на подписката:

Парламентарните репортери внесоха в деловодството на НС исканията си за по-добри условия на труд. В подписката, подкрепена и от представители на "Сега'', се включиха 85 души - повече от която и да е парламентарно представена група.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Народно събрание

Още по темата