Quantcast
Покрай вируса управляващите пак заговориха за спиране на медии | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Медии

Покрай вируса управляващите пак заговориха за спиране на медии

ВМРО внася проект СЕМ да може да прекъсва достъпа до онлайн издания
2 165
Александър Сиди от ВМРО поиска СЕМ да може да закрива медии още през есента на 2018 г.

Управляващите очевидно ще се възползват от извънредното положение и от приемането на закон за мерките през него, за да реанимират и да реализират отколешни свои идеи за ограничаване на свободата на словото и за намеса в журналистическата работа. ВМРО ще внесе проект за промени в Закона за радиото и телевизията, с които ще задължи Съвета за електронни медии да контролира онлайн пространството и да спира достъпа до сайтове за разпространяване на фалшиви новини. Те няма да е задължително да са свързани с короновируса, а могат да са от всякакъв характер, поясниха вносителите Александър Сиди и Искрен Веселинов от партията на Красимир Каракачанов. Критерият една новина да бъде обявена за фалшива е под нея да няма име на автор и също така на сайта да липсва лице за контакт, което да се се занимава със спазването на новите европейски правила за защита на личните данни (GDPR), стана ясно от техните думи.

Проектът увеличава драстично и правомощията на СЕМ, като от надзорен орган на радио-телевизионния пазар го превръща в администратор и на интернет пространството. Предвижда се всяка онлайн медия, която иска да излъчва политическа реклама, да се регистрира с декларация в СЕМ. В случай че изданието няма такава декларация, то също трябва да може да бъде спирано, желаят патриотите.

ВМРО вече представи същите идеи и през есента на 2018 г., когато поиска закриване на сайтове заради фалшиви новини. Авторите на тази идея обаче не можаха да дадат определение кои новини са фалшиви и тогава такъв законопроект не се появи на бял свят. Днес обаче става ясно, че вносителите все пак са дали формулировка, като се заменили понятието "фалшиви новини" с "дезинформация в интернет среда". Според ВМРО това означава "разпространение чрез социални мрежи, интернет сайтове, или по друг начин в интернет средата чрез интернет страници, достъпни от територията на Република България на публикация, която съдържа невярна информация, засягаща физически или юридически лица". Формулировката изглежда доста обща и предоставя широки възможности за репресивно използване на словосъчетанието "невярна информация". Въпреки това ВМРО предлага и имуществена санкция от 500 до 2 000 лв. за собственика на домейна, в която е разпространена въпросната "невярна информация". Предвижда се включително и затвор до 3 години за човек, който  "чрез слово, печат или други средства за масова информация или по друг начин подава или разпространява невярна информация, невярно повикване или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога".  

През последните месеци стана ясно, че с формулировката "война с фалшивите новини" големият коалиционен партньор ГЕРБ също се готви предприеме действия за по-голям контрола на публикациите в интернет. През август м.г. шефът на медийната комисия Вежди Рашидов и правосъдният министър Данаил Кирилов разпространиха съобщение, че са се срещнали да обсъдят как да унищожат фалшивите новини у нас и в Европа. Въпреки че ЕС никога не е давал определение що е fake news и въпреки че в Европа се внимава с изказванията в тази посока, двамата оповестиха, че е необходимо изграждането на единен европейски стандарт за борба с явлението, който да намери отражение и в националното законодателство. Докато Кирилов все пак призна, че дефиницията на явлението е проблем и за европейските политици, Рашидов набързо обобщи, че фалшивата новина е „непроверената новина, която няма нищо общо с истината“.  

Вчера прокуратурата демонстрира как може да се изопачи законът, за да се сплашат хора, които се опитват да алармират за някое безумие на управляващите. Пловдивската районна прокуратура разследва двама лекари от местната болница "Св.Мина" за създаване на паника чрез подаване на невярна информация. На прицела на държавното обвинение са докторите Румен Стоилов и Цветан Деведжиев, съобщи “24 часа Пловдив.”

Досъдебното производство е образувано за това, че на 17 март в Пловдив чрез средствата за масово осведомяване лекарите са предали заблуждаващи знаци на тревога. Досъдебното производство е дадено за работа на икономическата полиция, която веднага призовала лекарите. Двамата са предупредени с протокол по закона за МВР. По случая е изискана информация от болницата и предстои разпит на още свидетели.

Всъщност лекарите са обвинени, защото са алармирали обществото, че болницата, в която работят, няма готовност да приема болни от коронавирус.  Миналата седмица областният кризисен щаб в Пловдив разпореди "Св.Мина" да стане временна Инфекциозна клиника, която да поеме болните от коронавирус, в случай че се изчерпи капацитетът на другите болници. Завеждащият кардиологичното отделение Цветан Деведжиев и дежурният нощна смяна д-р Румен Стоилов излязоха с открито писмо, в което разкритикуваха решението на щаба. Те се оплакаха от липса на всякакви предпазни средства - маски, респиратори и дори престилки, тампони и калцуни. И разкриха, че част от персонала е напуснала поради тази причина.

"Г-жа Каназирева (областен упраител на Пловдив), дано не ви се наложи да бъдете приета при нас със съмнения за коронавирус при сегашната ни ситуация и защо не минете да видите каква е болницата, която с лека ръка определяте за база за приемане на болни при запълване на Инфекциозна болница", написаха лекарите в откритото писмо

"СЕГА"  припомня:

Само преди дни депутати от ГЕРБ предложиха да има до 5 г. затвор за невярна информация за разпространяване на заразна болест и до 50 000 лв. глоба. Тяхната идея дойде само няколко часа след като главният прокурор Иван Гешев призова за "своевременна, бърза и адекватна промяна на българското законодателство" по отношение на фалшивите новини, с които се всява паника. "Българският Наказателен кодекс е от времената на другаря Тодор Живков и текстовете са морално остарели. Сега берем плодовете на това", обяви Гешев. 

Това не попречи на прокуратурата да използва именно текста от времето на Живков, за да подгони пловдивските лекари. 

Депутатите предложиха и в НК да има специален текст за наказване на лекари, които не се притекат на помощ на болен или родилка по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи. Те искаха да има пробация до 1 година или до 1000 лв глоба. След обществен отпор депутатите от ГЕРБ се отказаха от този текст.

 

Още

Борисов отказа да отговаря за кметове на ГЕРБ, срещнали се с Пеевски

26.10.2021

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

6759
Листите на ГЕРБ – предимно изпитани кадри и малцина новаци

11.10.2021

Екип на Сега

4154
ГЕРБ ухажва медсестрите с приказки от 1001 нощ

23.10.2021

4929