Медия без
политическа реклама

Нов скандал разтресе "Ню Йорк Таймс"

Журналисти се разбунтуваха след вътрешна проверка кой изнася информация за споровете около конфликта в Близкия изток

20 Апр. 2024
Преди 2 години синдикатите в "Ню Йорк Таймс" направиха 24-часова стачка заради спорове за заплати - първата от 1981 г. насам.
ЕПА/БГНЕС
Преди 2 години синдикатите в "Ню Йорк Таймс" направиха 24-часова стачка заради спорове за заплати - първата от 1981 г. насам.

Американският ежедневник "Ню Йорк Таймс" отново се разтресе от вътрешен скандал. От 2-3 месеца популярният вестник е в окото на бурята заради съмнения в достоверността на факти, изнесени в ключова статия за конфликта в Близкия изток, за която се смята, че е наклонила общественото мнение в полза на Израел. Вътрешните спорове за отразяването на конфликта преляха към други издания, което пък предизвика вътрешно разследване кой изнася информация. Разследването приключи тези дни без ясни изводи, но вбеси достатъчно редакционния профсъюз, че да стане обществено достояние.

"Ню Йорк Таймс" е един от най-престижните ежедневници в света, но не е имунизиран срещу скандали. Може би най-гръмотевичният от тях беше репортерът Джейсън Блеър, около чиито публикации преди 20-ина години бе разплетена цяла мрежа от измислици и фалшификации и който нанесе сериозни поражения върху репутацията на вестника. Именно съсипващите факти около работата на Блеър бяха напомнени със сегашното напрежение.

В дъното на скандала е разтърсващата статия "Писъци без думи", в която се описва как "Хамас" са използвали изнасилванията като арсенал в удара, който нанесоха на Израел на 7 октомври. Статията е написана от журналиста на вестника Джефри Гетълмън, носител на "Пулицър", и двама външни сътрудници в Израел - Адам Села и телевизионната режисьорка Анат Шуорц. Двамата са в родствена връзка, но това, което е по-важно, че нямат опит в подобни разследвания.

На база на видеозаписи, снимки, GPS данни от мобилни телефони и интервюта с над 150 човека, авторите на статията твърдят, че на 7 октомври 2023 г. е имало най-малко седем локации, където са извършвани сексуални посегателства и мъчения от "Хамас" над израелски жени и момичета. Статията излиза на 28 декември 2023 г. и се смята, че е оказала съществено влияние върху обществените нагласи по отношение на конфликта.

На 3 януари обаче "Мондовайс" - новинарски сайт, списван от инакомислещи американски евреи, които казват, че предлагат алтернатива на ционистката идеология, публикува статия на "анонимна група палестински журналисти в Израел", в която се оспорват редица твърдения в "Писъци без думи" за една от жертвите на сексуални посегателства - Гал Абдуш. Цитирани са нейните сестри и зет, които свидетелстват, че тя не е била изнасилвана. Зет ѝ твърди, че тези твърдения са медийна измислица. Сестрите ѝ сочат разминавания в хронологията. Цитирано е интервю с майката на Гал, която казва, че е научила за изнасилването на дъщеря си от репортер на "Ню Йорк Таймс". И майката, и братът, и свекървата на Гал обаче вярват, че тя е била изнасилена. Въпреки това атаките срещу достоверността на фактите продължават. Медийният експерт проф. Робин Андерсен критикува разследването и също открива големи несъответствия в разказите на семействата и в статията.

През февруари става известно, че Анат Шуорц е лайкнала доста крайни постове в социалните медии на тема конфликта. Единият пост призовава да се превърне Газа в касапница и "да се погази всяко правило на път за победата. Тези срещу нас са човешки животни, които не се колебаят да потъпчат всякакви правила". Това допълнително усложни ситуацията.

Междувременно събитията около статията станаха тема на известния подкаст на вестника The Daily. Авторите на подкаста подготвиха епизод за проблемите с разследването на Гетълмън и другите, но излъчването му бе спряно. В епизода също се изразява съмнение в достоверността на фактите и разследването.

Новината, че има такъв епизод на подкаста, но той е заглушен, бързо се разнесе по другите медии. Именно това предизвика и вътрешна проверка кой изнася информация на конкуренцията. Публично "Ню Йорк Таймс" застана зад авторите на "Писъци вместо думи" и отказа коментар спирани ли са епизоди на подкаста.

"Уолстрийт джърнъл" и "Вашингтон поуст" съобщиха, че редакторът ветеран Шарлот Беренд, която работи в "Ню Йорк Таймс" от 23 години и отговаря за вътрешните разследвания, е провела интервюта с близо 20 човека от редакцията, за да търси кой е къртицата, която изнася информация. Това на свой ред предизвика гневна реакция на синдиката, който представлява журналистите на "Ню Йорк Таймс". Според синдикалните лидери, вътрешната проверка несправедливо таргетира репортери от северноафрикански и близкоизточен произход и провежда с тях агресивни разпити.

Според писмото на президента на Новинарската гилдия на Ню Йорк Сюзън Декарава, ръководството е нарочило конкретни служители заради произхода им. Декарава призовава да се спре "този разрушителен и расистки лов на вещици". От синдиката твърдят, че редакционните шефове са разпитвали репортерите дали имат нещо общо с група от близкоизточен и северноафрикански произход и са ги притискали да изнесат имена на хора, които активно участват в нея. Настоявали са да получат и лична кореспонденция.

От редакцията категорично отхвърлят обвиненията на синдиката. В писмо до колектива ръководството потвърждава, че тече вътрешно разследване за изтичане на информация, но отрича да се преследват хора от конкретен етнос. От друга страна, издирването на къртица предизвика почуда в гилдията - нали такъв тип вътрешна информация би следвало да е специалитет на журналистите.

Драмите в "Ню Йорк Таймс", уви, са в пълен синхрон с културните войни в САЩ. Подобно напрежение избухна преди няколко месеца и относно политиката на вестника към ЛГБТ общността.