Quantcast

Медия без
политическа реклама

Министър на Радев иронизира грубо новините на украински по БНТ

Илин Димитров сравни украинските бежанци с "просто посетители, туристи"

20 Юни 2023Обновена
БГНЕС
Илин Димитров изригна грубо срещу новините на украински

БНТ започна излъчването на емисия "По света и у нас" на украински език. Вчера бе първата от тях, а днес бе публикувана и втората. Новинарският блок се излъчват онлайн - на сайта на БНТ и в социалните мрежи. За целта на уеб страницата на телевизията е създадена секция за информация на украински език, в която емисиите ще се събират. 

Водеща на новините е Мария Плачкова. От посолството на Украйна в София вече благодариха за новата рубрика. "Посолството на Украйна изказва своята благодарност на дирекцията на БНТ за подкрепата на временно разселените граждани на Украйна, които в момента се намират в Република България", гласи съобщението във Фейсбук.

Новините на украински предизвикаха реакция във Фейсбук от доскорошния министър на туризма в служебното правителство Илин Димитров. Там той сравни инициативата на БНТ с фитнес упражнение, в което тялото се навежда силно напред.

 

"Изпълнението му е следното: навеждаш се максимално напред, а задните ти части щръкват максимално назад. Който разбрал, разбрал." Бившият министър сравнява украинските бежанци с просто посетители, туристи и предлага БНТ да излъчва новини за туристите от "Румъния, Чехия, Израел, Гърция, Сърбия, Македония, Полша, Унгария, Молдова и Великобритания."

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков също коментира старта на емисията на украински език. Той съобщи, че скоро националната телевизия ще започне да излъчва и новини на руски. "БНТ излъчва новини на турски( видео в ефир и сайт), на украински( видео в сайта ни) и на английски( само текст). Предстои да пуснем новини на сръбски, английски и румънски( видео в сайта ни), вероятно и на още езици по-късно. Идеята за новини на тези езици е ясна, според мен. От една страна нашите български общности в чужбина да могат да гледат новините и на местния език, а от друга - чуждоезичните групи от хора в страната, както и съседите ни, да се запознаят по-добре с нашия живот. Надявам се, че това помага за интеграцията им, за разбирането и опознаването между съседите, за разпространението и утвърждаването на информация за родината ни, а в крайна сметка и за престижа ни като народ. Това са нашите новини, на други езици. По-добре да чуят от нас, отколкото от съмнителни източници. И ние да чуем нашите сънародници, останали извън територията на страната. И да, ще имаме и новини на руски. Общността на рускоговорящите в България е голяма, те имат нужда да знаят какво става в родината ни", коментира Кошлуков във Фейсбук. 

Още по темата