Quantcast

Медия без
политическа реклама

Как четирима младежи преодоляха цензурата в Беларус

За броени дни аудиторията на опозиционния канал за съобщения Nexta достигна 2 милиона души

Радио Свобода
Създателят на Nexta Степан Путило вече е обявен за издирване от властите в Беларус.

Ако живеещите в Беларус разчитат да получат обективна информация за това, което се случва в страната, държавната телевизия няма да им е от особена полза. Там безпрецедентните протести почти не намират място. Затова те се обръщат към нетрадиционни информационни източници като канал с името Nexta в популярното приложение за съобщения Telegram, който през последните дни набира все по-голяма популярност.

 

Как Nexta печели аудиторията си?

 

"Ние седим в бункер". Така един беларусин описва ситуацията пред BBC. Светлина в бункера внася именно Nexta, публикувайки стотици съобщения за 2-та милиона свои абонати - как кола на полицията се движи в тълпата, как полицаи бият повален на земята протестиращ, как са взривени петролни бомби.

За да блокират всякаква подобна информация, властите в Беларус спряха достъпа до интернет и приложението в Telegram е спорадично достъпно през wi-fi. "Спирането на интернет е огромната грешка", заявява главният редактор на Nexta Роман Протасевич пред BBC. Това доведе до ситуация, в която Telegram обедини почти всички беларуси, които напълниха улиците в опит да предизвикат промени в страната.

Като се има предвид, че повечето опозиционни лидери са извън страната, каналът играе ключова роля в координацията на протестите. В същото време утвърдените медии на опозицията са предпазливи спрямо толкова активен източник на информация, чийто съобщения е трудно да се проверят. Nexta публикува призиви за помощ, карти, които показват разположението на полицията, както и адреси, където протестиращите могат да се крият. А също и контакти на адвокати и правозащитници. Приложението пусна съвети как хората на улиците да се справят с блокирания интернет чрез прокси сървъри и други средства.

 

Какво е Nexta?

 

Nexta няма сайт и екипът му е от само 4 души, ситуирани във Варшава. Но има канал в You Tube и в Telegram и аудитория, жадна за информация. Главният му редактор казва, че са "пионери в кибержурналистиката", където видео- и фотосъдържанието е "възможно най-кратко, информативно и илюстративно".

Nexta е основана преди 5 г. като канал за музика в You Tube от тинейджъра Степан Путило, известен още и като Степан Светлов. Първото видео в YouTube e саркастична кавър-версия на песен, иронизираща кампанията за преизбирането на президента Александър Лукашенко през 2015 г. След това каналът се фокусира върху корупцията, кражбите и как хора от властта карат пияни, като обещава "честна информация за реалността в Беларус".

"Това беше мое хоби. Направих смешни видеоклипове за рожденните дни на близките си. След това реших да събера всичките глупости на Лукашенко", заяви Путило пред правозащитния сайт "Чаптер 97".

Каналът в Telegram - Nexta, се появи през 2018 г., а през следващата година документален филм за диктатора на Беларус събра повече от 3 милиона гледания в You Tube. "Филмът разказва с подробности за това как Лукашенко открадна нашата страна, мечтите, свободата, бъдещето и 25-години от живота ни", коментира Степан Путило. Съд в Беларус обяви филма за "екстремистки".

Но каналът Nexta беше забелязан и изборите т.г. го изведоха до нова и по-голяма аудитория. "Кой се нуждае през 2020 г. от сайт, който всеки служител на министерството на информацията може да блокира с един клик?", питат създателите му. Публикациите в Telegram се гледат от стотици хиляди потребители, тъй като повече от сайтове като Tut.by са засегнати от цензурата.

 

Какво публикува?

 

Приемайки преди всичко съдържание, създадено от потребителите, Nexta публикува анонимни материали от Беларус. "Историите, които ние разпространяваме, никога няма да бъдат излъчени от държавната телевизия", казва главният редактор Протасевич. Както и Степан Путило, той живее в Полша, където кандидатства за политическо убежище. Въпреки че ръководи канала извън Беларус, Протасевич настоява, че постовете се проверяват за фактическата им достоверност. Не вижда никакъв проблем, че подкрепя протестите от Варшава. В рамките на часове в нощта на изборите аудиторията на канала се увеличи със 100 000, а след първите две нощи от протестите надхвърли 1 милион.

Протасевич отхвърля критиките на журналисти, които работят в Беларус, че каналът допуска много грешко. Часове, след като Nexta съобщи, че демонстрантът Евгений Зайчкин е починал в ранните часове на понеделник, самият той съобщи пред Ройтерс, че е преживял жесток побой от страна на полицията. Според Анна Калтигина от опозиционния сайт Tut.by каналът Nexta девалвира работата на медиите, като публикува непроверена информация. "Когато работиш в Полша, е трудно да провериш достоверността на съобщенията, които идват от Беларус", коментира тя пред "Ехото на Москва".

Главният редактор на Nexta казва, че това, което има значение за него, е кръвопролитието на улицата. "Дали изпитвам отговорност за това, което публикуваме? Само по отношение на това дали доближаваме хората до победата и до края на диктатурата", отговаря Протасевич.

 

Кой финансира Nexta?

 

Тук има известно объркване. Каналът не излъчва реклами и са известни само имената на Степан Путило и на Роман Протасевич. В миналото Путило е казвал, че парите идват от привърженици и от университетска стипендия. Колегите му обаче заявяват пред BBC, че те имат реклами и нямат дарения. Наскоро сайт за петиции в Беларус призова за държавно финансиране за Nexta с мотив, че този канал е много по-полезен от държавната телевизия.

Междувременно руски медии съобщават, че беларуското вътрешно министерство е обявило за издирване Степан Путило. Това се вижда и от базата данни на министерството. Не е указано за какви закононарушения властите в Беларус търсят създателя на Nexta.     

 

Още по темата