Quantcast

Медия без
политическа реклама

И ИТН се захвана да регулира медиите

Партията на Слави Трифонов предлага главният редактор да носи отговорност за статии без автор или подписани с псевдоним

02 Септ. 2021
Илияна Кирилова

Въпреки анонсите на партията на Слави Трифонов, че основната й цел е да се бори с корупцията, да реформира съдебната система, да премахне полицейското насилие и т.н., един от първите законопроекти на ИТН в това Народно събрание всъщност се оказа форма на регулация на медиите. Преди това темата за журналистическата дейност бе любима на ГЕРБ и ДПС. Главният редактор на едно печатно или електронно издание да носи отговорност за публикация в него, когато под статията липсва име или е използван псевдоним. Това предвиждат внесени от ИТН промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги. Шефът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов поясни, че поправката се внася, тъй като към момента отговорността се носи от собственика на средството за масово осведомяване, който обаче на практика в много случаи бил неизвестен. "Ако някое жълто издание напише, че сте изял баба си и решите да го съдите, отговорността се носи от собственика, който често е някой мургавелко от някое гето. Ако се приеме нашето предложение, отговорността ще е на главния редактор”, посочи Йорданов.

В допълнение ИТН предлагат и печатни и електронни медии да не могат да получават държавно финансиране по всякакви проекти в размер на повече от 5% от годишния им оборот за предната година. „Твърде много медии съществуват само на общински бюджет, да не говорим, че националните частни телевизии огромен пакет от бюджета им се формира точно по линия на разни оперативни програми и те зависят реално от властта. И затова дълги години наблюдаваме как двете големи частни медии правеха доста творчески новини по отношение на управлението на Бойко Борисов, защото наистина бюджетите и заплатите им зависеха от това", обясни Тошко Йорданов. В крайна сметка медиите трябва да се борят на свободния пазар и да живеят от рекламите и продукцията си, а не да зависят от държавата, допълни Тошко Йорданов.

От "Би Ти Ви медия груп" коментираха думите на шефа на парламентарната група на ИТН. "Публичните средства съставляват пренебрежимо малка част от приходите на bTV Media Group (около 1% за 2020 г.), както е видно от публичните годишни финансови отчети на медията и декларациите й по чл. 7а от Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги за съответната година. В този смисъл впечатлението на ИТН, че огромен процент от бюджета на националните частни телевизии се формира по линия на оперативни програми и те зависят от властта, е абсолютно погрешно. Като обичайна практика сме на разположение да се включим в консултациите по закона чрез браншовата ни асоциация и да съдействаме на вносителите на законопроекта с достоверна информация относно дейността на частните национални телевизии", се казва в разпространеното съобщение.

 

Още по темата