Медия без
политическа реклама

България се срина до 112-о място по свобода на медиите

"Медийна свобода в капан" се нарича частта за страната в новия доклад на "Репортери без граници"

20 Апр. 2021Обновена
Илияна Кирилова

България слезе още едно място в класацията за свобода на медиите на международната организация "Репортери без граници". Страната ни вече е на 112-о място сред 180 държави. На картата на ЕС България е единствената, която е означена в червено. На първите три места в класацията са Норвегия, Финландия и Швеция. България е в групата на Бразилия (111-о място) и Индонезия (113-о).

През последните три години България заемаше 111-ото място в класацията. 2017 г. бе на 109-о. Година преди това е на 113-о, където пада от 106-о място. Най-големият срив, засечен от "Репортери без граници", е между 2013 г. и 2014 г. Тогава България от 87-о място пада на позиция 100. 

"Медийна свобода в капан" се нарича частта за България в последния доклад на "Репортери без граници". Според документа малкото журналисти, които казват истината, са постоянно подлагани не само на клеветнически кампании и тормоз от държавата, но и на сплашване и насилие. Ситуацията с медиите е много тревожна, защото насилието над журналистите не се разследва и осъжда, пише организацията. И припомня полицейският побой над журналиста на свободна практика Димитър Кенаров по време на антиправителствените протести миналия септември. Споменава се и как маскирани биха журналиста Слави Ангелов пред дома му през март 2020 г. Друг разследващ репортер Николай Стайков получи смъртни заплахи през юни 2020 г., след като пусна документален филм за корупцията по високите етажи на съдебната власт, пише в доклада.

"Репортери без граници констатират", че журналистите често са призовавани и разпитвани от полицията заради работата си, а политици и олигарси поддържат отношения, белязани с корупция и конфликти на интереси в проправителствените медии.

Репортерът на "Сега" Мартин Георгиев беше призован на разпит в столичното 6 РПУ заради това, че е направил справка в общодостъпния Имотен регистър.

Делян Пеевски, олигархът, който беше въплъщението на това изкривено състояние, продаде своите издания, но влиянието му върху медиите продължава да бъде проблематично, отбелязват "Репортери без граници". И напомнят, че правителството разпределя евросредствата и публично финансиране за медии с пълна липса на прозрачност, което насърчава получателите на тези облаги да са благосклонни към него.

В доклада като заплаха за печата се отбелязва и съдебният тормоз над независими медии като "Биволъ" и групата "Икономедиа". Припомня се и оправдателната присъда на един от собствениците на "Икономедиа" - Иво Прокопиев. През юни 2020 г. той бе оправдан по обвинения, които изглежда са били политически мотивирани, пише в доклада.

Държавният департамент на САЩ разпространи годишния си доклад за състоянието на правата на човека по света, в който отправи остри критики към България. Това става ясно от съобщение на американското посолство в София.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата