Quantcast
Божанов: Без натиск „Фейсбук” няма да спре руската пропаганда | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Медии

Божанов: Без натиск „Фейсбук” няма да спре руската пропаганда

СЕМ провежда дискусия на тема „Плурализъм и дезинформация по време на война“
2 798
 Булфото
Божидар Божанов

Без регулаторен натиск „Фейсбук“ и останалите социални мрежи няма да положат достатъчно усилия, за да решат проблема с пропагандата и с фалшивите новини. Проблемът става особено значим в контекста на агресията на Русия в Украйна. Това стана ясно от думи на министъра на електронното управление Божидар Божанов по време на дискусия на Съвета за електронни медии на тема „Плурализъм и дезинформация по време на война“. „Регулаторната посока за действие срещу пропагандата е да се вмени някаква отговорност на социалните мрежи. Аз лично настоявам да има повече контрол върху препоръчването на съдържание, върху тролските фабрики, върху инструментите за разпространение на подобно съдържание. Комуникацията ми с „Фейсбук“ по темата е трудна. Те признават, че задачата е трудна и че се опитват да правят нещо. Но всъщност, докато няма регулаторен натиск, социалните мрежи няма да направят нищо. Към момента те замазват очи, най-меко казано“, коментира Божанов.

Регулаторните усилия на ЕК по проблема с пропагандата и дезинформацията трябва да са много внимателни и в момента те са такива, каза още министърът. „Понякога комисията дори е твърде внимателна. Регулацията на социалните мрежи и на онлайн съдържанието като цяло е ходене по тънък лед. В него, ако направиш така, че правителството да взима решения кое е вярно и кое не е вярно, кое да се свали и кое да не свали, е грешно, от една страна. От друга е и технологично почти невъзможно. Имаме 600 доставчика на интернет, които трябва да помолим да свалят нещо, дори да имахме регулаторен механизъм, а такъв няма, за щастие“, поясни той.

Рекламният вектор също е важен елемент от дезинформацията, добави министърът. „През 2019 г. „Гугъл“ затяга контрола и става доста по-трудно да се монетизира през „Гугъл“. За сметка на това има други платформи, които имат по-малък контрол и през рекламните платформи се монетизират фалшиви информации“, коментира Божанов. „В момента „Фейсбук“ не знае какво се случва с аудиторията на микро ниво, каза още той. „Те имат някаква обща картина, доклади за целия свят. Те не отчитат по никакъв начин местната картина, проблемите с местната модерация, местния език, социалните разделения. Общият доклад е безполезен, местният би бил много интересен“, обобщи министърът.

В България има едно от най-еврофилските общества в ЕС, като в същото време то е и едно от най-русофилските, заяви политологът Първан Симеонов от "Галъп. Той отново представи данните от проучване на агенцията, според което след руската инвазия в Украйна влиянието на фалшивите новини в България е нарастнало. Изследването показа, че почти 60 на сто от анкетираните са против действията на Владимир Путин в Украйна. 23,3% от българите обаче по-скоро ги одобряват. Сред втората група най-вече личат по-възрастни хора, за които основният източник на информация е телевизията.

Ние трябва да говорим на българите на български, умерено. Трябва да намерим път към тези хора, да намерим средата, а не да търсим черна или бяла картина. Някъде бъркаме в подхода, не отчитаме местната специфика, смята  Симеонов. Според него въпросите, които трябва да се задават на българите, е дали биха се радвали, ако и техният живот се срине, защото някой е нахлул в страната им. Други въпроси са: Къде бихте желали да живеете и да се образовате – в Русия или в Германия? Какво би станало, ако утре някой припознае част от територията на България като своя?

Още

Украинската армия унищожи щаб на частната армия "Вагнер"

14.08.2022

Обновена

6980
42 държави поискаха Русия да се оттегли от АЕЦ "Запорожие"

14.08.2022

1532
Украйна вкара Русия в стратегически капан