Медия без
политическа реклама

БНТ свали от празничната си програма филма за Кристиан Таков

"Моралът е доброто" трябваше да се излъчи на 2 януари

16 Дек. 2023
"Моралът е доброто", чиято премиера бе на 7 ноември 2022 г., продължи да пълни киносалоните месеци наред.
Фейсбук/Моралът е доброто
"Моралът е доброто", чиято премиера бе на 7 ноември 2022 г., продължи да пълни киносалоните месеци наред.

БНТ няма да излъчи документалния филм за покойния юрист Кристиан Таков - "Моралът е доброто", въпреки че е имала такива планове. Това съобщи сайтът Mediapool, като се позова на извлечение от гласуване на Управителния съвет на обществената телевизия, проведено на 11 декември.

"Моралът е доброто" е бил предвиден за показ на 2 януари вечерта. Той ще бъде заменен в програмата от френско-германския романтичен филм “Влюбеният Айфел". "На 2 януари 2024 година (вторник) документалният филм “Моралът е доброто”, планиран за излъчване от 21.30 часа, и късната информационна емисия “По света и у нас” отпадат от излъчване и в този часови пояс ще се излъчи игралният филм “Влюбеният Айфел", гласи решението по точка 24, взето с единодушно съгласие от членовете на УС.

Режисьорът на филма Веселин Диманов написа във "Фейсбук", че е разбрал за решението от медиите. Ден по-рано той даде кратко интервю пред обществената медия от фестивала на българското документално кино "Златен Ритон", в което сподели за предстоящата тв премиера на "Моралът е доброто" и плановете си за следващ филм, посветен на Милен Цветков. "В договора ни с телевизията нямаме фиксирана дата и час за излъчване. Но сме убедени, че в най-скоро време зрителите ще могат да видят лентата в национален ефир", гласи коментарът на Диманов.

Mediapool прави връзка между решението на БНТ и някои от сцените във филма, изобразяващи продължилите 400 дни протести срещу кабинета "Орешарски" след избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. По думите на Веселин Диманов, изразени в по-ранни интервюта (включително и в предаването на "Сега" "О/позиция"), тези кадри са били причина филмът да бъде подложен на цензура в част от градовете на страната. В началото на 2023 г. авторът разказа, че някои от разпространителите са отказали прожекции, тъй като "кметовете на малките населени места виждат проблем със съдържанието на филма – площади, протести, Пеевски и други сюжети."

"Моралът е доброто" проследява житейския път на доц. Кристиан Таков - преподавател по гражданско право в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", на фона на политическите и обществени събития от последните десетилетия у нас. 

От тази есен филмът може да се гледа в HBO и HBO Max, а на 17 декември, неделя, ще има и специална прожекция в кино "Одеон" в столицата.

Мандатът на Емил Кошлуков като генерален директор и председател на УС на БНТ изтече през юли т.г., но заради обжалвания е много вероятно той да остане на поста още дълго време. Мандатът на целия Управителен съвет също е изтекъл.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата