Медия без
политическа реклама

БНТ допринася за медийния срам на България

Националната телевизия продължила да слугува на Бойко Борисов след падането му от власт

11 Авг. 2021Обновена
Снимка на Емил Кошлуков, с която "Репортери без граници" илюстрира критичното си комюнике
БНТ
Снимка на Емил Кошлуков, с която "Репортери без граници" илюстрира критичното си комюнике

Базираната в Париж международна огранизация "Репортери без граници" огласи комюнике за нередности в Българската национална телевизия (БНТ), която "не е спазила своето задължение за неутралност, както й вменява законът". Забелязаните нарушения са от периода около последните парламентарни избори през юли. Комюникето отправя призив към политическите сили в новия парламент да извършат дълбоки и системни реформи, за да се засили независимостта на обществените медии.

Под снимка на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, чието назначение е определено като политическо, комюникето посочва, че "БНТ не е изпълнила мисията да служи на обществото, като е фаворизирала ГЕРБ, управляващата партия до април 2021 г." Като се позовава на наблюдатели на ОССЕ, организацията посочва, че всички кандидати са получили 28 минути в информационните емисии на БНТ да изложат позициите си, като 17 минути от тях са се паднали на ГЕРБ.

Според "Репортери без граници" неспазването на ангажимента за неутралитет и равнопоставеност от страна на БНТ е било още "по-грубо", защото малко след парламентарните избори, проведени на 4 април, тогавашното правителство на министър-председателя Бойко Борисов отпусна еквивалента на допълнителни 10 милиона евро на телевизията, за да покрие натрупаните й дългове". Наблюдатели на ОССЕ останали с впечатление, че отпусната сума е била "награда за благоприятна редакционна политика".

"Репортери без граници" констатира, че "липсата на независимост на БНТ се задълбочава от необоснованите откази за продължаване на срочните трудови договори и уволненията или принудителното напускане на десетки служители по времето на Кошлуков. От юни миналата година бивши журналисти от БНТ, сред които Искра Ангелова, чийто договор бе прекратен през 2019 г., настояват за оставката на всички членове на СЕМ и за промяна на правилата за избор на членове на регулатора, така че в него да бъдат включени хора без политически връзки, които са признати заради своите професионалните качества... Призоваваме законодателите да се заемат с предложенията, направени от "Репортери без граници" преди изборите, с цел да се изведе свободата на печата от задънената улица, до която е стигнала в България - държавата, заемаща на най-ниското място от всички страни в Европейския съюз в нашия индекс за свобода на печата." Организацията напомня, че според последната й класация България е на 112-то място по свобода на медиите.

 

АТАКА

Забелязаните в Европа нередности станаха повод служебният министър на културата Велислав Минеков да атакува пред СЕМ Кошлуков, а и практиките на предишната власт. Минеков напоследък е в доста остри отношения с шефа на БНТ. В сигнал до СЕМ, пратен днес по обед, министърът алармира за неравнопоставено отразяване на лятната предизборна кампания, за даване на приоритет на определена политическа сила, визирал е и държавната помощ от 20 млн. лв., с която са покривани дългове на телевизията, за да влияе чрез нея ГЕРБ на  редакционната политика. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата