Медия без
политическа реклама

Зеленски: Жертвите в Бородянка са много повече от тези в Буча

Под два жилищни блока са открити телата на 26 души

08 Апр. 2022Обновена
EPA/BGNES

В Бородянка, който е един от освободените преди дни градове северозападно от Киев, вероятно има много повече жертви, отколкото в Буча, обяви украинският президент Володимир Зеленски, предаде БНТ. След като руските сили напуснаха мястото, започна поетапно разчистване на отломките. Само под два жилищни блока са открити телата на 26 души.

От украинската прокуратура съобщават, че мишена на руските сили в града е било единствено цивилното население. Според украинския главен прокурор Ирина Венедиктова руската армия е използвала касетъчни бомби и реактивни системи за залпов огън. Преди началото на войната в Бородянка са живеели около 13 хиляди души.

"Разчистването на руините в Бородянка започна. Ситуацията тук е много по-страшна. Има много повече цивилни жертви. Почти на всяка улица гледката е като тази в Буча - пълно е с тела на цивилни хора. А какво ли ще се случи, когато светът научи истината за деянията на руската армия и в Мариупол? Навсякъде, където руските окупатори са били, са извършени едни и същи жестокости", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

"Разрушенията в центъра на Бородянка са най-тежките, които съм виждал в някой от градовете около Киев, включително Ирпен и Буча, за които се водеха много битки", твърди кореспондент на Би Би Си, цитиран от БГНЕС. По главната улица от кръговото кръстовище на входа на града има огромни щети. Разрушени и опожарени сгради, къщи, превърнати в развалини, изкъртени останки от автомобили, а след това още срутени сгради. Бородянка, която се намира недалеч от границата с Беларус и е на главната ос на руското настъпление към Киев, е била много силно обстрелвана, заяви кореспондентът. "Това не е обстрел, който се случва с няколко бомбардировки. Това отнема много време", казва още той. Няколко очевидци разказват пред Би Би Си, че руските войски са спирали опитите за изкопаване на оцелели от разрушените сгради, като са заплашвали с оръжие хората, които са искали да го направят.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече кадрите след изтеглянето на руските войски от части на Украйна обида за човечеството и приветства изключването на Москва от Съвета на ООН по правата на човека. "Лъжите на Русия не могат да се сравнят с неоспоримите доказателства за това, което се случва в Украйна. Информацията за хора, които са изнасилвани, измъчвани, екзекутирани - в някои случаи телата им са осквернявани - са оскърбителни за нашето общочовешко достойнство", каза Байдън в изявлението си.

"Русал", компанията на руския олигарх Олег Дерипаска, настоя да се разследват убийствата в Буча. В изявление на компанията не се посочва кои са предполагаемите убийци, но се "надяваме на мирно разрешение на конфликта", пише в изявлението.  

Германското разузнаване е засякло радиосъобщения между руски военни, които са обсъждали убийствата на мирни жители в Буча край Киев, пише в електронното си издание сп. Шпигел". Разузнаването доложило вчера сведенията в Бундестага.
Експерти от Google с подкрепата на министерството на вътрешните работи на Украйна започват да дигитализират последствията от руската инвазия в разрушените градове на страната.
Общото събрание на ООН прие резолюция за прекратяване на участието на Русия в Съвета за правата на човека.  93 делегации гласуваха в подкрепа на резолюцията, 24 бяха против, а 58 се въздържаха.

 

Още по темата