Quantcast
Зеленски: спряхме още по-агресивната руска атака | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Зеленски: спряхме още по-агресивната руска атака

Според говорителя на Кремъл Путин наредил да се смекчи временно атаката, Киев опроверга
Обновена
8 785

Във видеобръщение днес следобед украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинските сили оказват твърд отпор на Русия и успяват да осуетят намеренията й. Успоредно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Украйна отказва да преговаря за мир, поради което Русия е изпратила още подкрепления на фронта.

„Във всеки наш град окупаторите получават твърд отпор. Уман, Одеса, Херсон, Николаев, Донбас, Харков, Суми, Чернигов, Киев - навсякъде, където врагът убива нашите граждани. Въоръжените сили правят всичко по силите си, за да спрат и унищожат окупаторите”, заяви Зеленски. Отбеляза, че Лвов и други градове в Западна Украйна са подложени на атаки от въздуха, но се съпротивляват твърдо. „Киев и ключовите градове около столицата се контролират именно от нашата армия. Окупаторите искаха да блокират центъра на нашата държава, да инсталират тук свои марионетки, както в Донбас. Осуетихме замисъла им, те не получиха никакво преимущество пред нас”, отбеляза Зеленски. По думите му, врагът е използвал срещу украинците всичко - ракети, изтребители, дронове, артилерия, бронирана техника, диверсанти и десантчици.

От думите на говорителя на Кремъл Песков пък се разбра, че руският президент Владимир Путин е издал заповед за спиране на настъплението на руската армия вчера. Това е станало заради очакваните преговори с Киев. През това време руската армия не се сражавала срещу редовната украинска, а само срещу националистически групи. Украинската власт обаче отказала да преговаря. Затова настъплението щяло да продължи.

Междувременно съветникът на Зеленски Михаил Подоляк опроверга думите на Песков. Той твърди, че Украйна не е отказвала преговори, но отказва всякакви неприемливи условия. 

Освен това Подоляк твърди, че никакво спиране на настъплението не е имало: "Това е каузистка. Напротив именно снощи и днес има засилване на агресията от руска страна. Смятаме, че това е опит да бъде подтикната Украйна да приеме неприемливи условия.  Президентът Зеленски е за преговори, но не приема ултиматуми". 

Информацията вчера за евентуални преговори бе: 

Украинският президент Зеленски помолил премиерът на Израел Нафтали Бенет да бъде посредник в преговорите между Украйна и Русия. По-рано през деня Зеленски поиска преговори с Русия, а Москва се съгласи да прати в Минск делегация на ниво представители на министерствата на отбрана, на външните работи и

 

"ТУК СЪМ!"

По-рано днес Зеленски се появи в "Туитър" с ново видео, снимано от самия него сутринта на улица в Киев пред президентството. Той казва: "Тук съм, защитавам Родината. Слава на Украйна!"

"Има много фалшива информация онлайн, която съобщава, че съм наредил на армията да сложи оръжие и да започне евакуация. Но аз съм тук. Ние няма да се предадем. Ще защитаваме страната си!", казва още Зеленски.

През нощта той отхвърли предложение на САЩ да бъде евакуиран. В профила си в социалните мрежи Зеленски написа "Настъпи истинският момент, за да спре завинаги многогодишната дискусия и Украйна да бъде приета в ЕС".

Украинският президент в ново видеообръщение призова Германия и Унгария да подкрепят изключването на Русия от банковата система SWIFT, за да накажат Москва заради нахлуването в страната му.

''Вече има почти пълна подкрепа от страните от ЕС за изключване на Русия от SWIFT. Надявам се, че Германия и Унгария ще имат смелостта да подкрепят това решение'', каза Зеленски 

Още

Хр. Грозев пред НС: В България са внедрени стотици руски агенти

05.01.2023

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

8809
Поне 3-ма души загинаха при руски ракетен удар в Краматорск

02.02.2023

Обновена

816
"Свободна Европа": Организаторът на закуската не е чувал за Гешев

01.02.2023

Обновена

9896