Медия без
политическа реклама

Зеленски: спряхме още по-агресивната руска атака

Според говорителя на Кремъл Путин наредил да се смекчи временно атаката, Киев опроверга

26 Февр. 2022Обновена

Във видеобръщение днес следобед украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинските сили оказват твърд отпор на Русия и успяват да осуетят намеренията й. Успоредно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Украйна отказва да преговаря за мир, поради което Русия е изпратила още подкрепления на фронта.

„Във всеки наш град окупаторите получават твърд отпор. Уман, Одеса, Херсон, Николаев, Донбас, Харков, Суми, Чернигов, Киев - навсякъде, където врагът убива нашите граждани. Въоръжените сили правят всичко по силите си, за да спрат и унищожат окупаторите”, заяви Зеленски. Отбеляза, че Лвов и други градове в Западна Украйна са подложени на атаки от въздуха, но се съпротивляват твърдо. „Киев и ключовите градове около столицата се контролират именно от нашата армия. Окупаторите искаха да блокират центъра на нашата държава, да инсталират тук свои марионетки, както в Донбас. Осуетихме замисъла им, те не получиха никакво преимущество пред нас”, отбеляза Зеленски. По думите му, врагът е използвал срещу украинците всичко - ракети, изтребители, дронове, артилерия, бронирана техника, диверсанти и десантчици.

От думите на говорителя на Кремъл Песков пък се разбра, че руският президент Владимир Путин е издал заповед за спиране на настъплението на руската армия вчера. Това е станало заради очакваните преговори с Киев. През това време руската армия не се сражавала срещу редовната украинска, а само срещу националистически групи. Украинската власт обаче отказала да преговаря. Затова настъплението щяло да продължи.

Междувременно съветникът на Зеленски Михаил Подоляк опроверга думите на Песков. Той твърди, че Украйна не е отказвала преговори, но отказва всякакви неприемливи условия. 

Освен това Подоляк твърди, че никакво спиране на настъплението не е имало: "Това е каузистка. Напротив именно снощи и днес има засилване на агресията от руска страна. Смятаме, че това е опит да бъде подтикната Украйна да приеме неприемливи условия.  Президентът Зеленски е за преговори, но не приема ултиматуми". 

Информацията вчера за евентуални преговори бе: 

Украинският президент Зеленски помолил премиерът на Израел Нафтали Бенет да бъде посредник в преговорите между Украйна и Русия.

 

"ТУК СЪМ!"

По-рано днес Зеленски се появи в "Туитър" с ново видео, снимано от самия него сутринта на улица в Киев пред президентството. Той казва: "Тук съм, защитавам Родината. Слава на Украйна!"

"Има много фалшива информация онлайн, която съобщава, че съм наредил на армията да сложи оръжие и да започне евакуация. Но аз съм тук. Ние няма да се предадем. Ще защитаваме страната си!", казва още Зеленски.

През нощта той отхвърли предложение на САЩ да бъде евакуиран. В профила си в социалните мрежи Зеленски написа "Настъпи истинският момент, за да спре завинаги многогодишната дискусия и Украйна да бъде приета в ЕС".

Украинският президент в ново видеообръщение призова Германия и Унгария да подкрепят изключването на Русия от банковата система SWIFT, за да накажат Москва заради нахлуването в страната му.

''Вече има почти пълна подкрепа от страните от ЕС за изключване на Русия от SWIFT. Надявам се, че Германия и Унгария ще имат смелостта да подкрепят това решение'', каза Зеленски 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата