Quantcast

Медия без
политическа реклама

Зеленски и Дуда начертаха план срещу Северен поток-2

Президентите на Украйна и Полша се разбраха и да строят пътища и да модернизират гранични пунктове в Донбас

24 Февр. 2021
ЕПА БГНЕС архив

Украинският президент Владимир Зеленски и полският президент Анджей Дуда обсъдиха по-нататъшни стъпки за противодействие на изпълнението на проекта "Северен поток 2", съобщи пресслужбата на Зеленски в сряда вечерта, цитирана от РИА Новости.

"Президентът на Украйна Владимир Зеленски проведе телефонен разговор с президента на Република Полша Анджей Дуда. Лидерите координираха стъпките за по-нататъшно противодействие на проекта" Северен поток 2 "и се споразумяха да привлекат възможно най-много международната общност. Дуда се съгласи с Владимир Зеленски, че трябва да се положат всички усилия. за да се предотврати изграждането на газопровода "Северен поток 2", - се казва в изявление на уебсайта на президента.

Страните обсъдиха и настоящата ситуация в Донбас и изпълнението на съвместни инфраструктурни проекти. По-конкретно те говориха за строителството и ремонта на пътища, както и за модернизацията на граничните пунктове.

По случай 30-годишнината от независимостта на Украйна,Зеленски покани Дуда да посети Киев и да участва в срещата на върха на Кримската платформа, добавят украинските власти.

Само преди дни полският външен министър Збигнев Рау и украинският му колега Дмитрий Кулеба призоваха американския президент Джо Байдън да "сложи край" на изграждането на Северен поток 2. Апелът им е публикуван в списание Politico.
Рау и Кулеба заявяват, че Русия прокарва своите интереси в света чрез енергийни доставки. Според министрите, на Москва е "позволено да отиде твърде далеч" при изпълнението на проекта.

"Призоваваме американския президент Джо Байдън да използва всички средства, с които разполага, за да предотврати завършването на проекта", пишат още те. Министрите подчертават, че тръбопроводът ще засили руския контрол върху доставките на газ за Европа и освен това ще убеди украинската общественост, че Западът не се интересува от собствените си принципи или сигурността и просперитета на Украйна.

Рау и Кулеба са сигурни, че позицията на Вашингтон е "критично важна при изпълнението на проекта, дори на фона на позицията на Германия, която изразява нейното съдействие".

Още по темата