Медия без
политическа реклама

Зелена вълна заля Франция

Партията на президента Макрон остана със слабо присъствие в местната власт

29 Юни 2020
Монд
В позеленялата Франция президентът Макрон не успя да се зарадва и на победата на своя премиер Едуар Филип в Хавър.

Зелена вълна, която коментатори в "Монд" определиха като цунами, заля Франция на местните избори, и разби надеждите на президентската партия "Република, напред!" да заеме силни позиции в местната власт. Големи градове като Страсбург, Лион, Марсилия, Бордо и Безансон позеленяха, а в Париж социалистката Ан Идалго запази поста си благодарение на подкрепата на зелените.

Управляващите не усппяха да мотивират своите избиратели да излязат да гласуват масово на втория тур, който поради коронавируса бе насрочен с тримесечно закъснение след първия тур. Избирателната активност постигна исторически антирекорд за местни избори - едва 41%.

Зелените превзеха традиционни крепости на социалистите и консерваторите. В Лион те победиха бившия министър на вътрешните работи на Макрон - Жерар Коломб, който 22 години бе кмет. В Марсилия разбиха почти феодалната доминация на консервативната десница. Президентът не можа да се зарадва и на победата на своя министър-председател Едуар Филип в Хавър, където той запази кметския си пост (това е допустимо във Франция), като събра 59%. През последните седмици упорито се говореше, че неговата растяща популярност на фона на спадащия рейтинг на държавния глава може да принуди Макрон да го смени. Сега обаче позициите на премиера укрепват още повече и президентът едва ли ще посмее да го отстрани. Макрон се е обадил да го поздрави с "красивата победа".

В столицата партията на Макрон понесе унизително поражение, защото неговата кандидатка Аниес Бюзен - бивша министърка на здравеопазването, - която остана трета, не успя да си осигури място дори в общинския съвет на Париж. Това бе показател за спадналата популярност на Макрон, който на президентските избори през 2017 г. победи в столицата и на двата тура.
Традиционната дясна консервативна партия "Републиканците", която е далечен наследник на голистите, показа частична стабилизация след миналогодишния си разгром на европейските избори. Но тя загуби както Марсилия, така и много сензационно Бордо, където нямаше сериозен съперник от 1947 г.

Крайнодесният Национален сбор на Марина Льо Пен спечели само един голям град - Перпинян, който се намира на юг близо до границата с Испания. Националистите не постигнаха целта си да извършат пробив в малките градове на север и югоизток.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?