Медия без
политическа реклама

За първи път САЩ предадоха на Украйна конфискувани руски активи

5,4 млн.долара бяха иззети от санкционирания и в България Константин Малофеев

04 Февр. 2023
Константин Малофеев

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд обяви прехвърлянето за първи път на конфискувани активи на руски бизнесмен за нуждите на Украйна, предава CNN.

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) се похвали с 10 годишните забрани за влизане в България на руския генерал Леонид Решетников и руския бизнесмен Константин Малофеев в годишния доклад за дейността си през 2019 г.

„Днес обявявам, че разреших първото в историята прехвърляне на конфискувани руски активи за нуждите на Украйна“, каза той след среща с украинския главен прокурор Андрий Костин.

Американската прокуратура поиска да бъдат конфискувани 5,4 милиона долара от банкова сметка в САЩ на руския бизнесмен Константин Малофеев, предаде Ройтерс ,цитирана от БТА. Вашингтон включи Малофеев в списъка си със санкции в края на 2014 г.

Става дума за активите на бизнесмена Константин Малофеев, основател на телевизионния канал Царград (който е под санкциите на САЩ и ЕС), уточни Гарланд. „Изтеглените средства ще бъдат прехвърлени на Държавния департамент в подкрепа на народа на Украйна“, добави той.

Костин уточни, че за възстановяването на страната ще бъдат отделени $5,4 млн. Той благодари за подкрепата на САЩ. „Украинският народ никога няма да забрави това“, каза главният прокурор.

"Сега" припомня:

В началото на декември м.г, американската прокуратура поиска да бъдат конфискувани пари от банкова сметка в САЩ на руския бизнесмен Константин Малофеев. Вашингтон включи Малофеев в списъка си със санкции в края на 2014 г., понеже смята, че той финансира сепаратистите в Източна Украйна и Крим. Той има и 10-годишна забрана да влиза на територията на България.

Федералните прокурори в Ню Йорк посочиха тогава, че конфискуването на парите е правомерно, защото Малофеев се е опитал да ги прехвърли на свой бизнес партньор в нарушение на американските санкции.

Според обвинението през март 2014 г. Малофеев е използвал фиктивна компания на Сейшелските острови, за да инвестира 10 милиона долара в акции в тексаската банка "Стратеджик гроут банкорп“  (Strategic Growth Bancorp). На следващата година той е продал фиктивната компания за един долар на неназован гръцки бизнес партньор, като споразумението е било сключено със задна дата - юли 2014 г., когато санкциите все още не са били наложени.

Банката в Тексас обаче е продължила да счита Малофеев за собственик на акциите и е сигнализирала министерството на финансите за действията му.

Прокурорите твърдят, че акциите на Малофеев са били конвертирани в пари в брой и депозирани в блокирана сметка, когато през 2016 г. "Стратеджик гроут банкорп“ се слива с базираната в Денвър "Сънфлауър банк" (Sunflower Bank). 

През март американското министерство на правосъдието създаде федерална работна група "Клепто кепчър“ ("KleptoCapture"), която е ангажирана с изпълняването на санкциите срещу финансите на руски олигарси, за да бъде засилен натискът срещу Русия за прекратяване на инвазията ѝ в Украйна. В резултат на това бяха издадени заповеди за конфискуване на яхти и самолети, собственост на хора, за които има подозрения, че са свързани с руския президент Владимир Путин.

Занимавам се с културни и духовни връзки, а не с бизнес. Това обяви пред Би Ти Ви Николай Малинов в първото си интервю след като бе обвинен от прокуратурата в шпионаж, в получаване на пари от чужда организация и в схема за пране на пари.

КОЙ е Константин Малофеев и какво го свързва с България?

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) се похвали с 10 годишните забрани за влизане в България на руския генерал Леонид Решетников и руския бизнесмен Константин Малофеев в годишния доклад за дейността си през 2019 г., публикуван на страницата на специалната служба.

Макар и да не бяха споменати поименно, двамата са вкарани в случая с разследването за шпионаж срещу председателя на движението "Русофили" Николай Малинов. Според годишния доклад на ДАНС, именно агенцията е подготвила материалите срещу Малинов, след което специализираната прокуратура го обвини в шпионство по Глава Първа от Наказателния кодекс, както и за организиране на престъпна схема за изпиране на пари и финансиране на мероприятия, засягащи националната сигурност на страната. 

"В този контекст двама граждани на Руската федерация са включени в информационния масив на нежеланите в страната чужденци и им е наложена 10-годишна забрана за влизане в страната", пише в отчета на ДАНС. Именно това са Леонид Решетников и Константин Малофеев. Всичко това е посочено от ДАНС като "съществен резултат при противодействието на чужди специални служби" от нейната дейност.

На третия ден от шпионския скандал обвиненията и доказателствата, с които прокуратурата разполага, остават все така мъгляви и странни.

Имената на Решетников и Малофеев са отдавна известни в България, но именно покрай делото срещу Малинов, образувано през септември м.г., те се появихаа в друг контекст. Това стана след като тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров и неговият бъдещ предизвестен приемник Иван Гешев обявиха публично, че председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е предавал срещу заплащане класифицирана информация на руските организации "Двуглав орел" и Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), в които водеща роля играе бившият генерал от КГБ Леонид Решетников. 

Руският бизнесмен Констатин Малофеев е в санкционния списък на ЕС и САЩ заради анексирането на Крим и сепаратистите в Донбас от 2014 г. Причината е, че финансирал проруските сепаратисти в Източна Украйна чрез фондация. Това правеше малко странна забраната и на българската ДАНС при положение, че той така и не може да влиза изобщо в страна от ЕС заради въпросните санкции.

ЕС го държи отговорен за финансирането на проруски сепаратисти в Източна Украйна чрез фондацията "Св. Василий Велики". Той отрича. Срещу Малофеев е образувано наказателно производство в Украйна. 

Роденият през 1974 г. Малофеев създава и православно-патриотичен телевизионен канал "Цариград", от който се "оттегля" със създаването на движението "Двуглав орел". В началото на 2019 г. Малофеев се озовава и във "Всемирния руски народен събор" – международна организация под егидата на Руската православна църква. Той е заместник на председателя – руският патриарх Кирил.

Изповядва тези на най-консервативното християнство - срещу абортите, ваксините, гей браковете, правата на децата, западния свят и либерализма като цяло. Тези позиции Малофеев комбинира с монархизъм и национализъм. Често го наричат "православен олигарх". 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата