facebook
twitter

Първа страница

Шпионската афера - много приказки, малко доказателства

Обвиненията издишат, обвиняемият не признава вина, политиците са предпазливи. Бойко Борисов е хем невинен, хем жертва
3203
 БГНЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да даде повече информация на депутатите по шпионския скандал.

На третия ден от шпионския скандал обвиненията и доказателствата, с които прокуратурата разполага, остават все така мъгляви и странни. Повече яснота не можаха да получат дори депутатите, въпреки че привикаха в парламента вътрешния министър Младен Маринов, главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на ДАНС Димитър Георгиев. ГЕРБ, които инициираха изслушването, не пожелаха да има закрито заседание, за да се предостави цялата информация. Премиерът Бойко Борисов категорично отрече да има каквото и да било отношение към скандала, но не пропусна да се изкара и най-голямата жертва. Какво е известно досега?

 

Какви са обвиненията?

Ако се съди от различните изявления на "остриетата" в скандала - главния прокурор Сотир Цацаров, зам. главния прокурор Иван Гешев, вътрешния министър Младен Маринов и шефа на ДАНС Димитър Георгиев, има един-единствен обвиняем - шефът на НД "Русофили" Николай Малинов, който бе арестуван и пуснат срещу 50 000 лв. парична гаранция. Още 7 са задържани за 24 часа, но и те са освободени, при това без обвинение. На двама руски граждани - бившия шеф от руското разузнаване Леонид Решетников и бизнесмена Константин Малофеев, ДАНС е наложила забрана за влизането им в България в следващите 10 години заради заплаха за националната сигурност. 

Обвинението срещу Малинов е за шпионаж по чл. 105 от Наказателния кодекс. Разпоредбата се отнася до лица, които са се поставили "в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин". Цацаров изрично натърти, че в случая става дума само за поставяне в услуга на чужда организация, а не на чужда държава. Прокуратурата твърди, че организациите, с които Малинов е работил, са базирани в Русия и са "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания. 

КОМЕНТАР

Текстът на обвинението от НК е много добре подбран, защото е хлъзгав и разтеглив. Класическото шпионство е в чл. 104 от НК, но в него трябва да има задължително предаване на информация, представляваща държавна тайна. Очевидно прокуратурата не може да докаже такова нещо и затова прибягва към чл. 105, където това не се изисква. Това обаче не попречи на държавното обвинение да твърди, че има данни, според които обвиняемият е предавал защитена от закона информация. Нито бе посочено каква е тази информация, нито на кого е давана. Малинов е имал достъп до секретна информация, докато е бил депутат при принципа "необходимост да се знае". Т.е. можел е да чете срещу подпис всичко, влязло в секретна секция на парламента. Очевидно обаче обвинението не разполага с данни за предаване на материали, защото в противен случай щеше да повдигне такова обвинение, което е и най-лесно за доказване.

Не става ясно кога и защо поставянето в услуга на руска организация е шпионство, а на турска, китайска, израелска или американска например не е. Прокуратурата твърди и че била установена действаща схема за изпиране на пари, която се използвала за трансфер на финансови средства. Очевидно тя си подготвя почвата и за други обвинения, ако останалите се окажат толкова кухи, колкото изглеждат поне към момента. 

 

Какви са доказателствата?

Според прокуратурата, ДАНС и МВР досъдебното производство по случая е започнало едва на 3 юли 2019 г. и се води в Специализираната прокуратура. По него били извършени 11 претърсвания на помещения в София, Перник и Брезник, 5 претърсвания на автомобили, 8 лични обиски, иззети били компютърни конфигурации и документи. Разпитани били 15 свидетели. Всичко се е случило на 9 септември т.г. От официалните изявления става ясно, че към момента основното доказателство е докладна записка на Малинов на руски език, озаглавена "Проект България". В нея се говорело за създаване на телевизия и политическа партия, за предприети действия по прехвърляне на половин милиард евро активи от Цветан Василев към Малофеев. Малинов пишел, че от януари до март 2015 г. е постигната договореност за прехвърляне на активи от компанията "Виваком", като "Дунарит" и "Авионамс" също трябва да бъдат овладени. Имало и документ, озаглавен "Придобиване на контрол върху "Дунарит" от "Емко", в който се описвала и конкретна схема. Имало и сведения за срещи на Малинов в Москва с хора, посочени от Решетников. 

КОМЕНТАР

С тези доказателства прокуратурата ще има голям проблем, ако делото стигне до съда. Няма как бизнес планове и идеи, пък било то написани в докладна записка или документ, да са незаконни. Още по-малко пък така може да се подкрепи единственото повдигнато към момента обвинение - шпионство. 

Определено един от най-сериозните въпроси е защо толкова време ДАНС, прокуратурата, МВР са търпели този "шпионаж", тъй като събитията, които се разследват, са с няколкогодишна давност. Още повече става дума за ведомства, чиито ръководители са несменяеми от години. И не е добър атестат, ако наистина години наред под носа им някой е извършвал шпионаж.

 

Какво твърди обвиняваният?

Николай Малинов смята, че прокуратурата не може да докаже никакво престъпление, още по-малко и шпионаж. Той казва, че отдавна познава Константин Малофеев и Леонид Решетников, но не се занимавал с бизнес, а с духовни и културни връзки. Не можел и да си обясни откога геополитическата ориентация, създаването на партия и разработването на тв проекти са престъпление и шпионаж. Дори да имало някакъв счетоводен проблем, то отговорността не можела да е негова. 

КОМЕНТАР

В първата си изява след ареста пред Би Ти Ви Малинов даде да се разбере, че знае много и че за много хора ще е неудобно да се разприказва. Той набързо разказа, че се е запознал с Цветан Василев в кабинета на Сергей Станишев, че Делян Пеевски е бил дясна ръка на Василев, че индиректно е свързал Решетников с Корнелия Нинова, като е дал телефона на "Венци Стефанов" и че последната му била сърдита. После добави, че е свързал Цветан Василев с Малофеев, защото банкерът му се оплакал, че се чувства застрашен, и искал връзка с влиятелни среди. 

 

Жертва или кукловод е премиерът Борисов?

Премиерът Бойко Борисов рязко се разграничи от скандала. "Аз нямам никаква роля в този процес. Този процес ще се движи на база следствието, което тече. Нещо повече, ние дори с нашия кмет в Казанлък сме участвали във форума на "Копринка", коментара той, имайки предвид националния събор на приятелите на Русия, който се организира от няколко години от НД "Русофили" начело с обвиняемия Никола Малинов. По думите му службите не се бъркали в това, че някой си е правил срещи, а хората имат право да пеят руски песни и да правят събори. "Но това, че ние с партньорските служби и прокуратурата преди всичко работим по различни хора и процеси. И давам пример – така беше и с Майкъл Чорни, Денис Ершов... И горе-долу проектът е бил същият, доколкото разбрах от новините - телевизия, голям телеком и влиянието в страната. Това работят службите. Не срещу Русия, не срещу хората, които ги харесват", увери премиерът.

Борисов обвърза случая с покупката на 8 изтребителя от САЩ. "Ако знаех, че купуването на най-добрия самолет ще предизвика такава злоба, сигурно изобщо нямаше да се занимавам", заяви той, без да обясни какво точно има предвид. 

 

КОМЕНТАР 

Разграничаването на Борисов очевидно е предназначено за Русия, макар че е абсурдно като твърдение - по закон той пряко контролира ДАНС, разузнаването и МВР и често демонстративно ги привиква при скандал. От години Борисов обяснява и как всяка сряда събира главния прокурор и службите, за да решат каква операция да направят. 

Обвързването на скандала с покупката на американски изтребители също не е много логично. Сделката вече е сключена и парите са платени.

 

Как реагира Русия?

Председателят на комисията по международни работи на Съвета на Федерацията на Русия Константин Косачев заяви, че е разтревожен от задържането на активни привърженици на Русия. „Ще разберем за какво става въпрос и ще ги защитаваме решително по всички линии – дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа“, подчерта сенаторът. Решетников и Малофеев пък директно обявиха, че зад историята стоят САЩ и че е започнала нещо като операция "руски шпиони в България". Руското посолство плахо заяви, че проучва случая.

 

Как реагираха САЩ?

"Запознати сме с разследването на българските правоприлагащи органи по предполагаем случай на шпионаж. САЩ изцяло подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от злонамерено влияние". Това обяви в официално съобщение американското посолство в София чрез Фейсбук.

КОМЕНТАР

Досега посолството на САЩ не е излизало с подобна официална позиция, дори когато България изгони руски дипломати преди години или пък когато беше задържан бивш шеф от военното разузнаване за шпионаж в полза на Русия. Интересен е и коментарът, че става дума за усилие по посока защита на суверенитет, което предполага или дълбочинно познаване на случая, или оказване и на помощ. Тази теза се затвърждава и от факта, че малко по-късно с подобно изявление излезе и британското посолство у нас.

 

Каква е политическата реакция?

Президентът Румен Радев обяви, че "безсилието на управляващите да се справят с тежките проблеми в страната и пълният провал на правителството в стратегически за европейското ни развитие приоритети се израждат в паническо търсене на враг". БСП смята, че става дума за провокация и удар срещу свободно слово, защото сред разпитваните беше бившият главен редактор на "Дума" Юрий Борисов. ДСБ предполага, че това са предизборни маневри на Борисов и Гешев, а АБВ говори за оригинален прокурорски прочит на 9 септември. Позицията на ГЕРБ се изчерпа със съвети към БСП и президента да са по-сдържани.

 

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Сандърс призова Русия да не се меси в президентските избори в САЩ

22.02.2020

843 20
САЩ подозират Русия в пускане на фалшиви новини за коронавируса

22.02.2020

2321 36
САЩ и талибаните договориха споразумение

21.02.2020

1180 14

Коментари

Stern

Шпионската афера - много приказки, малко доказателства

Има ли учудени? Че това си е стила на Гешев - гръмки обвинения по медиите и после тишина в съдебната зала, ако въобще се стигне до нея. Но пък политическата цел е постигната, поръчителите са доволни и благодарни. Кой го интересува наличието на доказателства?

D-r D

Много добър анализ.

И все пак няма отговор на естествения въпрос: какво е това толкова важно нещо, заради което си струва  да се бърка весело с клечка в бърлогата на ръмжащата руска мечка?

 

Огнян Стефанов доста аргументирано твърди, че Русия все по-настоятелно си иска парите: 600 млн Е за Южен поток и 200 млн Е за далаверата с покупката на Виваком от Спас Русев. Дори на последната среща на Борисов с Медведев в Туркменистан руснакът отново е подхванал темата. И в двете схеми явно се спотайва Пееф. И като се знае, че той и почетният реално управляват държавата - кръгът "Кочина", както ги нарича ОС - са изработили на държавно ниво руския скандал в 2 части.

Целта е всеки руски демарш за парите оттук насетне да се представя като агресия. 

Пък не дай, Боже, нещо да се случи с Дебелото! Направо българският Скрипал...

 

Та явно става въпрос за сложно действие за опазване на особата му. Много ще е висока цената, обаче...

Желязко Желев

              Гешев и ДАНС нито имат толкова акъл нито кураж да направят нещо през главата на Б.Борисов.

Същия се разграничава както и предвидих.От изтеклата информация /ако е вярна/ разработката е траяла два месеца/пълен абсурд/

              Шпионин се става по 3-4 причини.Най успешните са идейните.Такъв е най-ценния агент на СССР в Германия-Леман.Прототипа на Щирлиц.По силата на обстоятелствата етническия немец става свидетел на героизма на руските матроси в обречено сражение с японците.Става русофил и сам потърсва сътрудничество.Той е единствения агент на СССР докладвал на 19.06.41г. точната дата и час на нападение на нациска Германия над СССР.

                Сега ясно ли е защо казвам,че Гешев и ДАНС нямат капацитет.

                Да забравих.Такива хора са дълбоко законспирирани.Леман например става член на нац.социалистите и това му открива път за кариера в СС и Гестапо.Берия като е съзнавал ценноста на

агента е забранявал търсене на контакт с него.Контакт и сведения се осъществявали само по иниациатива на Леман.

               Какви доказателства кви пет лева.Играят танца Новичок вместо казачок.Заради аплодисменти,или поръчка или глупост.Най вероятно и три в едно.

Hey Joe

Желязко Желев, не си чел Арсен Мирторосян и Александър Колпакиди?

 

СЕДЕМНАДЕСЕТ МИГА ОТ ЖИВОТА НА ИСТИНСКИЯ ЩИРЛИЦ

http://novazora.net/2019/pdf/issue_30_2019.pdf

http://novazora.net/2019/pdf/issue_31_2019.pdf

https://pogled.info/svetoven/sedemnadeset-miga-ot-...

https://pogled.info/svetoven/sedemnadeset-miga-ot-...

bay Dragan

Не забравяй ! Гешев е завършил Магнаурската.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

КОМЕНТАР

Текстът на обвинението от НК е много добре подбран, защото е хлъзгав и разтеглив. Класическото шпионство е в чл. 104 от НК, но в него трябва да има задължително предаване на информация, представляваща държавна тайна. Очевидно прокуратурата не може да докаже такова нещо и затова прибягва към чл. 105, където това не се изисква. Това обаче не попречи на държавното обвинение да твърди, че има данни, според които обвиняемият е предавал защитена от закона информация. Нито бе посочено каква е тази информация, нито на кого е давана. Малинов е имал достъп до секретна информация, докато е бил депутат при принципа "необходимост да се знае". Т.е. можел е да чете срещу подпис всичко, влязло в секретна секция на парламента. Очевидно обаче обвинението не разполага с данни за предаване на материали, защото в противен случай щеше да повдигне такова обвинение, което е и най-лесно за доказване.

Не става ясно кога и защо поставянето в услуга на руска организация е шпионство, а на турска, китайска, израелска или американска например не е. Прокуратурата твърди и че била установена действаща схема за изпиране на пари, която се използвала за трансфер на финансови средства. Очевидно тя си подготвя почвата и за други обвинения, ако останалите се окажат толкова кухи, колкото изглеждат поне към момента. 

В тая газета май лявата ръка не знае какво върши дясната. Пак на първа

https://www.segabg.com/category-first-page/zad-shp...

сте написали:

 

 

Повече подробности за събраните доказателства по случая даде зам. главният прокурор Иван Гешев. По негови думи в хода на разследването е установено, че Николай Малинов е приел срещу заплащане да изпълнява задачи, възложени му от ръководителите на посочените организации. При претърсванията на имоти в София, Брезник и Перник са иззети множество веществени доказателства - компютърна конфигурация, мобилни телефони и документи. От изявлението на Гешев става ясно, че ключовото доказателство на прокуратурата е тайнствена "докладна записка" на руски език относно "необходимата геополитическа преориентация на България, или това, което ние наричаме проект "България". "Докладната записка е изготвена с цел информиране на вече посочените организации каква е настоящата организация в България и какви мерки трябва да бъдат взети, така че да се промени геополитическата ориентация", коментира Гешев. В документа се посочвало, че усилията за противопоставяне на Запада и Русия трябва да се концентрират в пет основни направления - дейност на неправителствения сектор, създаване и поддържане на интернет сайтове, собствен телевизионен канал, влиятелен аналитичен център и нова политическа партия. Малинов изрично записал, че всичко това трябва да се случи по таен начин, а не явно.

Въпросният текст в НК:

Чл. 105. (1) Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да и служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

(2) Деецът не се наказва, ако доброволно се разкрие пред органите на властта.

 

Т.е. деянието не е наказуемо, ако г-н Малинов беше публично заявил намеренията си и беше обявил дейността си. За това са се хванали г-дата Гешев и Цацаров.

Има три основни цели:

Г-н Гешев да демонстрира своята евроатлантическа ориентация.

Едно корпулентно момче, за което се твърди, че има изключително силни позиции в прокуратурата,  да бъде също изкъпано в банята на евро-атлантическите ценности.

Необходима е също така да бъде изведена напред "руска връзка" при Цветан Василев и той е основното лице под прицел. 

Mrx

 

Премиерът Бойко Борисов рязко се разграничи от скандала. "Аз нямам никаква роля в този процес. Този процес ще се движи на база следствието, което тече. Нещо повече, ние дори с нашия кмет в Казанлък сме участвали във форума на "Копринка", коментара той, имайки предвид националния събор на приятелите на Русия, който се организира от няколко години от НД "Русофили" начело с обвиняемия Никола Малинов.

 

 Айде бе! Някой вярва ли му. Ясно е, че това са предизборни манипулации. Бай Онзи трепери от страх да не загуби властта, защото тогава може да го вкарат в панделата. Затова той държи на Гешев, като негов човек.

Затова той увеличава срока ма секретност с още 30 години. Гледа да запуши всички пробойни.

Сега иска да привлече градската десница, която се обяви срещу Гешев и за Мая Манолова.Ще гледаме сеир. 

Mrx

 

Премиерът Бойко Борисов рязко се разграничи от скандала. "Аз нямам никаква роля в този процес. Този процес ще се движи на база следствието, което тече. Нещо повече, ние дори с нашия кмет в Казанлък сме участвали във форума на "Копринка", коментара той, имайки предвид националния събор на приятелите на Русия, който се организира от няколко години от НД "Русофили" начело с обвиняемия Никола Малинов.

 

 Айде бе! Някой вярва ли му. Ясно е, че това са предизборни манипулации. Бай Онзи трепери от страх да не загуби властта, защото тогава може да го вкарат в панделата. Затова той държи на Гешев, като негов човек.

Затова той увеличава срока ма секретност с още 30 години. Гледа да запуши всички пробойни.

Сега иска да привлече градската десница, която се обяви срещу Гешев и за Мая Манолова.Ще гледаме сеир. 

Magi

Целият им шпионски скандал е съшит с бели конци, видно е и от космоса. А, М-р председателят да не бяга от отговорност, това е негово дело. Представяте ли си какво ни чака до изборите? Защо Президентът не е знаел за операцията?

Влез или се регистрирай за да коментираш